FRITSCH uitrolmachines

07 september 2022 |

Deegvriendelijke uitrolmachines van FRITSCH populair bij het ambacht.
‘ Een onmisbare machine in onze bakkerij’
Het Duitse merk FRITSCH levert zeer deegvriendelijke uitrolmachines met een hoge uitrolsnelheid en consistente resultaten. “Ik denk dat het een van de meest gebruikte machines in Nederlandse bakkerijen is”, aldus een tevreden gebruiker. “Ons helpt ‘ie in ieder geval elke dag!”

Het erfstuk: zo werd de vorige uitrolmachine door de bakkers van Beerse Brood en Banket in Alkmaar liefkozend genoemd. “Hij stond er al 45 jaar”, weet eigenaar Hein Beerse. “Ik weet nog dat ‘ie kwam: een openbaring was dat natuurlijk. Zwaar handwerk kon voortaan machinaal. Maar na al die jaren was het wel tijd voor een vervangingsinvestering.” Tijdens een bedrijfsbezoek aan de firma FRITSCH in Duitsland valt zijn oog op de FRITSCH Rollfix 700: een volautomatische uitrolmachine met een perfecte capaciteit. “Op uitnodiging van Beko Techniek waren wij een weekend in Duitsland om een bepaalde machine uit te proberen. Die machine is het uiteindelijk niet geworden, maar de nieuwe uitroltafel konden we gewoonweg niet achterlaten.” 


Computergestuurd
De Rollfix 700 is niet de goedkoopste onder de uitrolmachines, maar Beerse vindt de keuze voor het Duitse, degelijke merk niet meer dan vanzelfsprekend. “Een no-brainer: zo noem je dat toch? Deze machine is mokersnel en we gebruiken hem elke dag de hele dag door. We maken er korstproducten en boterdegen mee en natuurlijk ook onze befaamde getoerd gerezen kaasstengels, die een hardloper zijn in ons assortiment. De Rollfix 700 is een onmisbare machine in onze bakkerij.” Eén ding vindt hij nog wel lastig: “Deze machine is computergestuurd en ik ben een digitale dinosaurus. Dus om optimaal van alle functionaliteiten gebruik te maken, moet je wel investeren in tijd en kennis. Mijn zoon pakt dit nu op en vindt het heel interessant. Er blijkt ontzettend veel mogelijk, ook met betrekking tot bijvoorbeeld de spanning in je deeg.”

    
Vlaaienbodems
Dennis Verlinden, eigenaar van Bakkerij DikkeMik in Meijel op de grens van Brabant en Limburg, heeft gekozen voor de niet-computergestuurde versie van de FRITSCH Rollfix 300. “We zijn een kleine bakkerij en dan wegen de kosten van de computergestuurde versie niet op tegen de baten. Maar we zijn er wel ontzettend blij mee. De machine staat hier nu een jaar en we gebruiken ‘m elke dag. Bijvoorbeeld voor het uitrollen van onze vlaaienbodems, om korstdegen te toeren of om harde wenerdeeg uit te rollen. De Rollfix 300 maakt gebruik van twee walsen en rolt je deegstukken in diverse fasen steeds dunner, tot de gewenste dikte van enkele millimeters. Voor ons is deze uitrolmachine onmisbaar in de productie.” Toen Verlinden ruim drie jaar geleden de bakkerij overnam, nam hij ook een uitrolmachine over die zeker 25 jaar oud was. “Op zeker moment moet je investeren. Een nieuwe machine werkt beter en prettig en deze is compleet van roestvrijstraal, wat schoonmaken heel gemakkelijk maakt.” Lang heeft hij zich niet georiënteerd op de aanschaf van zijn nieuwe uitrolmachine.
“De vorige machine was van een ander merk, maar ik weet dat FRITSCH goed en degelijk spul maakt. We hebben goede contacten met Beko Techniek en toen we bij hen ook een afweegmachine kochten, hebben ze samen met de uitrolmachine een mooie prijs voor ons gemaakt.”

  

Gevoelig deeg
Sander Jobsis en Patty Weijenberg openen in 2016 Bakkerij Onze Bakker aan de rand van het centrum van Uden en beginnen deels met tweedehands machines. “De ovens en koelkasten hebben we meteen nieuw gekocht, maar de uitrolmachine was tweedehands. We hebben ons ermee gered, maar hij vrat wel regelmatig het deeg op! We hadden soms een zak bloem nodig om tompouceplakken te kunnen maken”, vertelt Patty. “Het was dus hoog tijd voor een nieuwe uitrolmachine, ook omdat we zelf speltcrackers wilden gaan maken. Dat is best een gevoelig deeg, dat we op de vorige machine beslist niet hadden kunnen verwerken.” Sander en Patty oriënteren zich bij meerdere aanbieders, maar kiezen Beko Techniek als leverancier van hun nieuwe FRITSCH Rollfix 300. “Bij Beko Techniek hebben we een goed gevoel en we vertrouwen op hun expertise. Sinds kort hebben we bij hen ook een servicecontract afgesloten, zodat onze machines regelmatig door hen worden onderhouden.” En de nieuwe uitrolmachine?“ Die bevalt uitstekend. Wij proberen graag nieuwe dingen uit en zo heb ik er onlangs tartelettes mee gemaakt. Amandelmeel is wat droger, maar dat werd prima verwerkt. Zo ontstaan er steeds meer mogelijkheden en ideeën.”

  
Capaciteit

Sjako Boer, eigenaar van Bakker Boer in het Zeeuwse Kloetinge, heeft de FRITSCH Rollfix 700 nu een jaar of vijf in zijn bakkerij staan. “Wij hebben gekozen voor het merk FRITSCH, omdat we daar via Beko Techniek eventueel nog andere lijnen aan kunnen koppelen. En dat is meteen een aandachtspunt voor de aanschaf van machines in ambachtelijke bedrijven: zorg dat je de capaciteit aan kunt. Wij hebben met deze uitrolmachine nu een grotere capaciteit dan voorheen en kunnen meer kilo’s deeg verwerken, maar daarvoor moet je wel de handjes in huis hebben en ook voldoende koel- en vriesruimte. Wij maken nu bijvoorbeeld tienduizend saucijzenbroodjes in één charge: daarvoor heb je ruimte in de vriezer nodig. We maken daarnaast heel veel crackers en ook die hebben opslagruimte nodig. Grotere, nieuwere en efficiënte machines zijn mooi, maar je moet de resultaten wel weg kunnen werken. Dat betekent goed nadenken over wat je wanneer koopt. Wij schalen iedere keer een beetje op en dan is zo’n volautomatische, supersnelle machine ideaal in gebruik.”


Nieuwe namen
De namen van de uitrolmachines van FRITSCH zijn recent gewijzigd.
• FRITSCH Rollfix 300 is FRITSCH Rollfix BASIC geworden.
• FRITSCH Rollfix 600 is FRITSCH Rollfix PLUS geworden.
• FRITSCH Rollfix 700 is FRITSCH Rollfix PRIME geworden.

Ook toe aan een nieuwe uitrolmachine Rollfix? Of vrijblijvend advies? 
Neem dan contact op met uw verkoopadviseur van Beko Techniek of bel met (024) 64 86 288.

Kijk hier voor het originele artikel>>

Bron: BAKKERS IN BEDRIJF 6/7 | SEPTEMBER 2022
Tekst: Linda van ’t Land
Fotografie: Koos Groenewold

Terug naar overzicht