- Bakkerij Jongeneel start eigen chocoladeproductie
- Bakkerij Schaap en Bakkerij Van der Bijl over NANO
- Echte Bakker Van der Woerd
- Bakkerij Neplenbroek & Choco Made
- Buurtmarkt Beers
- Bakker Vries & WP Rototherm en Matador
- Bakkerij van Heeswijk & KRONOS 160 PRO
- Bakkerij Nollen over CleanProofer & PANE
- Bakkerij van Heeswijk & Bakker Piet
- FRITSCH uitrolmachines
Echte Bakker Van der Woerd
Echte Bakker Van der Woerd kiest WP Miniroll
'Weinig ruimte, veel mogelijkheden'
Een verwoestende brand maakt in september 2022 een einde aan Echte Bakker Van der Woerd, zoals het bedrijf al sinds 1996 in Doorn bestond. Eigenaar Kees van der Woerd weet de tegenslag echter om te buigen in een nieuw begin. En maakt tegelijkertijd een van zijn dromen waar: de plaatsing van een kleinbroodstraat in eigen bakkerij.
tekst: Linda van ’t Land
Maandag 26 september 2022 is een zwarte dag in de geschiedenis van Echte Bakker Van der Woerd. Die dag wordt de bakkerij in Doorn door een grote brand getroffen. “We stonden aan de vooravond van de aanloop naar de feestdagen. En we hadden helemaal niets meer, de binnenkant van de bakkerij was compleet verwoest”, vertelt eigenaar Kees van der Woerd. Collega’s hebben ons geholpen om te kunnen blijven verkopen, maar de winkel in Doorn is zes maanden dicht geweest. Feitelijk moesten we helemaal opnieuw beginnen.”
Nieuwe bakkerij
Een geluk bij een ongeluk: Kees van der Woerd is goed verzekerd tegen brand en heeft veel baat gehad bij een goede contra-expertise. “We kwamen in een flow en moesten dóór. De verzekering zou een deel van de schade pas uitbetalen zodra we nieuwe investeringen deden. Daarom hebben we alles in een stroomversnelling gebracht. Mijn zoon werkte al bij een bakkerij in Zeist, waarvan de eigenaar een overnamekandidaat zocht. We hebben een investeringsplan gemaakt en die bakkerij overgenomen. Daar hebben we de bakkerij volledig gestript en opnieuw ingericht. Nieuwe ovens, nieuwe remrijskasten, een compleet nieuwe banketbakkerij én de kleinbroodstraat, waar ik al jarenlang een oogje op had.”
Het is de WP Miniroll kleinbroodstraat, die heel weinig ruimte in de bakkerij vraagt maar veel mogelijkheden biedt. “Ik had al gezien dat je deze machine op een oppervlakte van drie bij anderhalve meter kwijt kunt”, vertelt Van der Woerd. “En dat voor een complete straat met afzetunit. Met de WP Miniroll kun je alle voorkomende deegstukken tussen de dertig en negentig gram efficiënt verwerken: van bolletjes tot puntjes en van dubbele tot cilindrisch gevormde deegstukken. Wij maken er nu al onze witte en bruine bollen mee, onze harde broodjes en pistoletjes, rozijnenbollen en vier soorten minibolletjes. De kwaliteit van de broodjes is heel constant en stabiel. Daarbij kan de installatie door één bakker worden bediend, waardoor we feitelijk dubbel zo snel het deeg kunnen verwerken.”
Beko Techniek
De volautomatische kleinbroodinstallatie die in Zeist is geplaatst, zorgt voor het verdelen, opbollen, afleggen en positioneren van de deegstukken op een bakplaat. “Je kunt zelf instellen of je met drie, vier of vijf rijen wilt werken en er kan zowel met deeg zonder als met voorrijs worden gewerkt. Het scheelt echt een aanzienlijk aantal handmatige stappen in de productie.”
Kees van der Woerd had de machine al langer op het oog en wist dat deze in Nederland door Beko Techniek werd geleverd. “Toen duidelijk werd dat we de installatie konden aanschaffen en daar de ruimte voor hadden, ben ik meteen naar Beko Techniek gegaan. Ik had voor de complete verbouwing een begroting gemaakt en heb voor de Miniroll een leasecontract kunnen afsluiten: de helft is betaald, de helft is lease. Ik waardeer het enorm dat Beko Techniek op deze manier met de bakker meedenkt, zodat je vérder kunt. Ook voor mijn zoon zijn dit waardevolle investeringen. Hij ziet het bedrijf weer groeien en opbloeien en inmiddels hebben we drie winkels: naast de filialen in Zeist en Doorn hebben we ook een winkel in Maarn overgenomen. Hiermee hebben we een mooi afzetgebied en de bakkerij goed gevuld. Zo’n tien procent van de omzet loopt nu via het derde kanaal, maar dat proberen we zo klein mogelijk te houden. Liever verdienen we het in onze eigen winkels: die hebben nu de prioriteit en onze volle focus.”
Samen met monteurs
Hoewel Van der Woerd al drie jaar lang naar de WP Miniroll lonkte en heel blij is wanneer hij deze uiteindelijk kan bestellen, ziet hij toch enorm op tegen de komst van de installatie. “Ik was bang dat we al onze recepturen zouden moeten aanpassen en dat het hele productieproces op de kop zou gaan. Dat is me álles meegevallen. In een dag tijd hebben twee monteurs van Beko Techniek de kleinbroodstraat hier opgebouwd. De volgende dag heb ik samen met één van de monteurs alle benodigde programma’s erin gezet. Je moet bijvoorbeeld beslissen hoeveel bolletjes je op een bakplaat wilt. Daarna was het een kwestie van invullen en dat kon ik zelf. Dat was echt een enorme opluchting. Inmiddels draait de straat prima en heel gemakkelijk. We hebben minder last van stuifbloem en draaien nu driemaal per week ons kleinbrood met één persoon.”
Eind goed, al goed? “Ik ben moe”, zegt Van der Woerd heel eerlijk. “Geestelijk moe. Er is zóveel gebeurd in anderhalf jaar tijd. Maar ik ben trots op waar we nu alweer staan. Ik hoop dat 2024 rust en regelmaat gaat brengen. Dat het een jaar mag worden dat net zo constant is als de broodjes die we bakken met de WP Miniroll!”
Bron:
Bakkerswereld 13 februari 2024
Tekst Linda van 't Land
Fotografie Bakkerswereld