Echte Bakker Theo Pastoor

13 juni 2017 |

Echte Bakker Theo Pastoor enthousiast over WP Miniroll

‘Vakmanschap blijft een vereiste’
“Achtendertig jaar lang heb ik deegstukken platgeslagen met mijn blote handen. En dat waren ook mooie broodjes hoor, vergis je niet!”, aldus bakker Theo Pastoor uit Tilburg. “Maar tegen de kwaliteit van een kleinbroodstraat die zó dicht bij het ambacht staat als de WP Miniroll, kan geen enkele bakker op. Met deze machine produceren we prachtige ambachtelijke broodjes, die echt karakter hebben.” Theo Pastoor is er gewoonweg een gelukkiger mens van geworden. “We zeggen nog iedere week tegen elkaar hoe blij we zijn met de aanschaf van de WP Miniroll. ‘Kijk ze daar weer eens aankomen’, zeggen we dan. ‘Al die mooie puntjes, kaarsrecht op een rij.’ Toch, Lukas?” Zoon Lukas knikt instemmend. “Ons plezier in het werk is groter geworden”, beaamt hij. “En wat je ook instelt, de kwaliteit is altijd hetzelfde en zeer goed. Dat moet ook, want kwaliteit staat bij ons áltijd op de eerste plaats.”

Kleinbrood
Echte Bakker Theo Pastoor, sinds 1990 actief in Tilburg, werkt nu zo’n acht jaar in een geheel verbouwde bakkerij. Twee winkels zijn er en de naamsbekendheid is groot. “Wij willen de bakker van de buurt zijn”, aldus eigenaar Theo Pastoor. “Door deelname aan diverse wedstrijden hebben we gestaag aan de kwaliteit van onze producten en aan de uitbreiding van onze klantenkring gebouwd. Vooral kleinbrood is hier populair.” Na diverse gesprekken met zijn eerste deegdraaier Jaap komt Pastoor vorig jaar tot de conclusie dat een investering in een kleinbroodstraat een goede beslissing zou zijn voor zijn bedrijf. “Ik ben een eigenwijs vakman, maar ik luister wel naar mijn medewerkers”, lacht Pastoor. “Dus toen Jaap zei dat we ons eens in een kleinbroodstraat moesten verdiepen, heb ik dat gedaan. En toen hij mij erop wees dat het beslist de WP Miniroll moest worden, ben ik bij een collega gaan kijken die hem al had staan. We waren meteen enthousiast. Met deze machine werken we met groot gemak 2.500 tot 5.000 deegstukjes weg in een uur tijd, afhankelijk van de instellingen. Ze liggen bovendien kaarsrecht op de plaat, zodat ze allemaal evenveel lucht en warmte krijgen. En het maakt niet meer uit wie ze maakt: de kwaliteit en de vorm zijn altijd constant.”

Compact formaat

De WP Miniroll kan op efficiënte wijze de (grootschalige) productie van alle voorkomende deegstukken tussen de vijfendertig en negentig gram aan: van puntjes tot ronde bolletjes en van dubbele tot cilindrisch gevormde deegstukken. Er zijn drie, vier of vijf rijen instelbaar en de volautomatische kleinbroodinstallatie zorgt voor verdelen en opbollen van deegstukken. “Doordat de machine drie bij één meter is, past hij goed in een ambachtelijke bakkerij”, toont Pastoor. “Hij heeft een voorrijskast en het is de enige zeer compacte kleinbroodstraat die is uitgerust met een aflegstation. Dat kan ik iedere bakker aanraden: je haalt daarmee alle stress uit je bakkerij.” Hij benadrukt het nog maar eens: “Voorheen waren we met twee man dertig minuten bezig om 640 puntbroodjes op te bollen en op de plaat te krijgen. Dat doet nu één bakker in zes à zeven minuten.” Dat hij een kleinbroodinstallatie in zijn bakkerij heeft geplaatst, doet volgens hem niets af aan het ambachtelijke karakter van zijn bedrijf. “Er wordt nog steeds vakmanschap van de bakker gevraagd. Je kunt met deze installatie groen produceren, zonder voorrijs, en dat doet ‘ie echt perfect. Voor mij persoonlijk is dat echter niet goed genoeg. Wij werken met een voordeeg via de koeling, waardoor degen al wat voorontwikkeling hebben gehad om het groenproces extra kracht mee te geven. Hierdoor krijg je de meer gewenste rijpheid in het deeg. Ik wil een krentenból, geen krentenflap. Ook dat gaat perfect via deze WP Miniroll.” Verkoopadviseur Marc Meuwis van Beko Techniek, exclusief leverancier van de bakkerijmachines van WP Haton in Nederland, kijkt lachend toe. “Als Echte Bakker Theo Pastoor een machine van ons heeft staan en daarover tevreden is, is dat voor ons de allerbeste reclame die we ons kunnen wensen. Theo is namelijk een uitstekende en ook heel kritische bakker. Kwaliteit staat hier heel hoog in het vaandel en er wordt gestreefd naar perfectie. Dat bereik je alleen als je honderd procent tevreden kunt zijn over je apparatuur.”

Planning
De komst van de WP Miniroll bij Echte Bakker Theo Pastoor in augustus 2016 heeft veel verandering in het bedrijf teweeg gebracht. “Op meer plekken dan je denkt”, waarschuwt de Brabantse bakker. “Je moet je productieproces aanpassen en soms een klein beetje sleutelen aan je recepturen. Deze straat vraagt om een heel andere planning en een nieuwe manier van werken. Voor onze bolussen bijvoorbeeld vriezen we nu deegstukjes in, die we later naar behoefte verder afmaken. Ook het finetunen van een machine kost gewoon enige maanden tijd. Gelukkig ondersteunt Beko Techniek daarbij en hebben we ook een dag een proefbakker van WP Haton over de vloer gehad. Samen hebben we alles net zo lang doorgenomen, totdat alles werkt zoals wij willen.” En hij noemt nog een aandachtspuntje: “Om zo rationeel mogelijk te kunnen werken, moet je zorgen voor ruim voldoende platenwagens. Binnen een kwartier hebben we dertienhonderd puntbroodjes op de plaat, die met kar en al de oven ingaan.” Zoon Lukas maakt de kleinbroodinstallatie dagelijks schoon en haalt hem tweemaal per week volledig uit elkaar. “Daar ben ik wekelijks in totaal circa twee uur mee kwijt. Maar iedere zaterdag staat ‘ie weer te blinken. En dan zeggen we tegen elkaar: “Wat is het toch een gewéldige machine, hè?” Meuwis lacht. “Kijk, daarvoor doen we het allemaal: een bakker oprecht gelukkig maken!” Pastoor glimt naast zijn aanwinst. “Door de continuïteit leveren we dankzij de WP Miniroll zelfs een nog betere kwaliteit dan we al nastreefden. Daar ben ik heel blij mee. Ik wil dat mensen thuis ons brood eten en denken: nu weet ik weer waarom ik bij Theo Pastoor ben geweest.”

De Miniroll is leverbaar met 4, 5 of 6 rijen en een gewichtsbereik tot oplopend tot 150 gram. Benieuwd of de Miniroll bij uw productiecapaciteit iets voor u kan zijn?
Neem dan contact op met uw verkoopadviseur Beko Techniek of met 024-6486288. Het bezoeken van referentieadressen behoort tot de mogelijkheden.

​(Foto's door Oscar van der Wijk Fotografie)

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

01 DECEMBER 2019
21 OKTOBER 2019
20 SEPTEMBER 2019
06 SEPTEMBER 2019