Echte Bakker Koenen

22 augustus 2017 |

Echte Bakker Koenen investeert in nieuwe ovens van Beko Techniek

Door Linda van 't Land

‘Ik wil mijn brood een eigen identiteit geven’

Bij Echte Bakker Koenen in Westervoort wordt het hele jaar rond zes nachten per week flink geproduceerd. De verbouwing van de centrale bakkerij en het plaatsen van zeven nieuwe ovens met de daarbij behorende ketelinstallaties en een narijskast zorgt dit voorjaar dan ook wel voor de nodige onrust. Maar nu alles is geïnstalleerd, rest er niets dan trots. “Als ambachtelijke bakker moet ik mijn brood een eigen identiteit geven”, aldus eigenaar Paul Koenen. “Dat kan alleen met de beste bakkers, de juiste apparatuur en optimale bakprogramma’s.”

“Mensen kopen bij een winnaar, nooit bij een verliezer.” Paul Koenen is pas vijftien jaar oud wanneer zijn vader in 1982 plotseling op 46-jarige leeftijd overlijdt, maar die vaderlijke les heeft hij altijd onthouden. “Dat is de reden dat ik samen met mijn broer Ton heb besloten om het bedrijf te laten groeien. Als vijfde generatie wilden we het familiebedrijf uit 1869 stevig op de kaart houden. Daarom hebben we in 2004 een nieuwe bakkerij gebouwd op het industrieterrein van Westervoort en daarop aan alle kanten groot onze naam geplaatst. Dat heeft gewerkt. We trokken veel nieuwe klanten aan; niet alleen in de winkels, ook in het derde kanaal.” Anno 2017 heeft Echte Bakker Koenen elf winkels met eigen naam in de regio rondom Westervoort, iets ten zuidoosten van Arnhem. Drie winkels zijn in eigen beheer, de overige winkels worden gerund door franchisepartners. Daarnaast wordt er geleverd aan supermarkten, horeca en (zorg)instellingen. Het lijkt ondernemer Paul Koenen dus voor de wind te gaan. Maar dat is niet zonder slag of stoot gekomen. “In 2010 overleed mijn broer en compagnon Ton net als mijn vader op 46-jarige leeftijd aan een acute hartstilstand. Dan zit je, los van alle emoties binnen de familie, ook als ondernemer met de handen in het haar. We hadden net drie winkels van een bakker overgenomen, draaiden volop productie. Je moét door. Mede dankzij de inzet van ons personeel heb ik samen met mijn vrouw Nicolette en schoonzus Mirjam volgehouden en doorgezet.”

Vers
Koenen beseft opnieuw dat het succes van zijn bedrijf uit groei moet komen. Daarom heeft hij dit jaar fors geïnvesteerd in nieuwe ovens en rijskasten. “Als we voorheen een nieuwe klant accepteerden, begonnen we gewoon weer een half uurtje eerder. Dat wilde ik niet meer. Ik wil dat het productiemoment zo dicht mogelijk op het verkoopmoment zit. Nu ik vier nieuwe oliewagenovens en drie rotatieovens heb, beginnen we inmiddels tweeënhalf uur later. Dat betekent dat ons brood tweeënhalf uur verser bij de klant ligt.” Koenen oriënteert zich al enkele jaren op de aanschaf van nieuwe ovens. “Ik was enthousiast over een voorstel van Lute Brouwer Oventechniek, maar kon dat met hen nog niet helemaal in een vat gieten. Toen ik korte tijd later in contact kwam met Rob van Dommelen van Beko Techniek, viel alles op z’n plek. Rob kwam met ideeën en tekeningen. Bovendien bleek Beko Techniek regelmatig met Lute en Jeroen Brouwer samen te werken. Toen begon het vanzelf te groeien.”

Oliewagenovens
Samen met Van Dommelen toont Koenen trots de nieuwe ovens in zijn centrale bakkerij. “We hebben drie rotatieovens van Beko aangeschaft. Daarnaast hebben we vier thermische oliewagenovens van Parchim geplaatst. De verwarming middels thermische olie zorgt ervoor dat er een zeer gelijkmatig bakresultaat wordt verkregen. Je gebruikt stralingswarmte in plaats van luchtcirculatie. Bovendien kunnen charges snel na elkaar worden gebakken; de ovens koelen door het gebruik van olie uit de ketelinstallaties nauwelijks af en blijven op temperatuur. Ideaal voor een bakkerij waarin veel productie moet worden gedraaid.” Bij de thermische oliewagenovens horen twee ketelinstallaties, die boven de bakkerij in een nieuw gebouwde, technische ruimte op het dak zijn geplaatst. “Twee ketels, zodat je ervan verzekerd bent dat de productie áltijd kan doorgaan”, aldus Van Dommelen. Hij wijst op de touchscreencomputers met 92 programma’s, waarmee de olieovens eenvoudig kunnen worden bediend. “Heel bewust óp en niet naast de deur geplaatst, zodat je ruimte bespaart en er niet steeds hete lucht vanuit de oven op het computersysteem wordt geblazen.”

Duizend broden per charge
Echte Bakker Koenen is lovend over de kwaliteit van zijn nieuwe ovens. “Al onze producten kunnen in beide soorten ovens worden gebakken. Alle platenwagens zijn ook voor beide types geschikt. We zetten twee karren tegelijk in de oven, wat betekent dat we met zeven ovens in totaal een kleine duizend broden per charge bakken.” In de olieovens wordt vooral tarwe-, melk- en witbrood gebakken. Ook is Koenen vol lof over het kleinbrood uit dit type oven. “De stralingswarmte bakt prachtig: kort en hevig. Voor kleinbrood is dat ideaal.” Tegenover de wand met ovens is een grote Beko doorloopnarijskast gebouwd. Deze is verdeeld in drie compartimenten en voorzien van doorzichtige snelroldeuren. “De deegmaker schuift de platenwagen er aan de ene kant in, de ovenist haalt ze er aan de andere kant uit”, laat Van Dommelen zien. “Zo werk je altijd volgens het principe ‘first in, first out’. De snelroldeuren besparen ruimte, omdat ze omhoog open gaan door aan een koord aan het plafond te trekken. Door geleiding op de grond blijven de karren goed recht staan.” Tussen de ovens en de narijskast bevindt zich een grote afzuigkap, voorzien van geïntegreerde LED-verlichting, uitneembare filters en een uitneembare vetopvangbak. “Ook door Beko geplaatst”, aldus Koenen. “Ik ben zelfs mijn grondstoffen bij hen gaan afnemen!”

De bakker wandelt tevreden langs zijn ovens, werpt een kritische blik op de krentenwegge die erin staat. Door het overlijden van zijn broer is hij noodgedwongen meer op kantoor gaan werken, maar nog altijd draait hij enkele nachten per week in de productie. “Ik wil tussen de mensen staan, zien en weten wat er gebeurt. Ik wil alle machines in het bedrijf kennen.” De nieuwe ovens hebben precies gebracht wat hij ervan verwachtte: meer productie in minder tijd. “Het is een grote investering, maar op een gegeven moet je de stap maken”, zegt hij dan. “Je moet vooruit, richting de toekomst. Wát er ook gebeurt.”
​(Foto's door Oscar van der Wijk Fotografie)

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

01 DECEMBER 2019
21 OCTOBER 2019
20 SEPTEMBER 2019
06 SEPTEMBER 2019