De Bakkers van Verloop kiest voor FRITSCH Rollfix 700

08 augustus 2021 |

De Bakkers van Verloop voor FRITSCH deeguitrolmachine van Beko Techniek.

Kwaliteitsverbetering door moderne techniek

Jozeph Verloop, eigenaar van De Bakkers van Verloop in Gorredijk, noemt zichzelf ‘een Beko-man’. “Als je iets nodig hebt, dan koop je het bij Beko. Dat is er bij mij zo ingebakken.” Dus toen de deeguitrolmachine in zijn banketbakkerij aan vervanging toe was, belde hij Beko Techniek. Zij plaatsten afgelopen voorjaar de FRITSCH Rollfix 700 in de Friese bakkerij.
door Linda van ’t Land
Opa Verloop begon in 1926 een bakkerij aan de Brouwerswal in het Friese Gorredijk en Jozephs vader zette dat bedrijf voort. Hij bouwde in 1968 zo’n honderd meter verderop een geheel nieuwe bakkerij, maar hield het bij één winkel. Nog altijd vormt die plek de basis van De Bakkers van Verloop, nu gerund door derde generatie Jozeph Verloop. Ook de vierde generatie in de vorm van zoon Jitze is inmiddels aan boord. “Aan de Brouwerswal in Gorredijk bakken wij al ons brood; in Oranjewoud hebben wij een tweede bakkerij waar ons banket wordt gemaakt.”

De Bakkers van Verloop heeft nu zeven winkels, waarvan sommige met een lunchroom, en een eigen restaurant; het nieuwste filiaal in Noordwolde is pas geleden aangekocht. “Ik heb nooit willen groeien om heel groot te worden, maar wel om de winstcapaciteit op te krikken”, aldus Jozeph. “Mijn focus is altijd resultaatgericht. Wat doen we precies in het bedrijf en heeft dat zin? We kijken kritisch naar wat we wel en wat we niet willen verkopen. Natuurlijk hebben onze bakkers daarin een stem, maar we luisteren ook zeker naar de klant. Op basis van al die uitgangspunten proberen wij met zo min mogelijk omwegen de producten te maken die de consument wil.” 

Zuinig op traditioneel assortiment
De Bakkers van Verloop heeft in de loop der jaren daarom moderne producten als desembrood, speltbrood en granola geïntroduceerd. “Daar is wel belangstelling voor, maar grote groei zit er niet in”, concludeert Jozeph. “We houden het in ons assortiment, maar het verdringt daar niets. Als ambachtelijke bakkers moeten we het hebben van onze bruine, meergranen en volkoren broden: dát zijn de margemakers. Laten we maar zuinig zijn op de reguliere broodsoorten die we altijd al hadden en dat assortiment niet verkwanselen. Je hoeft niet overal op in te springen om succesvol te zijn. Dat geeft niet alleen heel veel onrust, maar wordt ook een chaos in je productie.”

Beko-man
Jozeph Verloop staat al jarenlang niet meer zelf in de productie. Maar hij weet precies wat er in zijn bakkerijen speelt. En als er een nieuwe machine moet worden aangeschaft, bemoeit hij zich daar actief tegenaan. “In onze banketbakkerij in Oranjewoud was de uitrolmachine voor de deegstukken na meer dan twintig jaar duidelijk aan vervanging toe. Op zo’n moment bel ik direct met Beko Techniek: wat is er in de markt te koop, wat hebben zij momenteel voor aanbod en wat zijn de voor- en nadelen van de betreffende machines? Wij wilden een sterke uitrolmachine, liefst een beetje industrieel vanwege de hoge volumes die we maken.” 

Jozeph is niet iemand die eindeloos bij machineleveranciers gaat shoppen als hij een nieuwe investering moet doen. “Ik ben een Beko-man en dat ben ik altijd geweest. Vijftien jaar lang was ik voorzitter van Beko Noord en net als mijn vader koop ik al mijn grondstoffen bij Beko. Ik ben bovendien al jarenlang aangesloten bij MOC: de bedrijfsvergelijkingsclub van Beko Advies. Eigenlijk zou dat voor iedere, met name jonge, bakker verplicht moeten worden. Je leert er zoveel van! Een ander is niet per se beter dan jij, maar je kunt er altijd iets van leren. Kortom: Beko zit denk ik in mijn bloed.”

FRITSCH Rollfix 700
Beko Techniek stelt De Bakkers van Verloop naar aanleiding van hun vraag naar een nieuwe uitrolmachine de FRITSCH Rollfix 700 voor: een volledig computergestuurde deeguitrolmachine om deegplakken op een deegvriendelijke, zo min mogelijk deegstress gevende manier op de gewenste dikte te krijgen. De machine beschikt over een automatische meelstrooier en een automatische oprolunit. 

“Een prima uitrolmachine”, concludeert Jozeph een paar maanden na de installatie in Oranjewoud. “We maken er dagelijks al ons korstdeeg, boterdeeg en ook de in Friesland zo populaire oranjekoeken mee. Omdat de machine nieuw is, biedt de techniek die erop zit weer vele voordelen. De dikte van de wals kun je nauwkeuriger instellen dan voorheen, de deegplakken worden beter uitgerold en dat geeft een mooi eindresultaat. We hebben duidelijk een kwaliteitsslag gemaakt in onze eindproducten, alleen al op basis van vernieuwde techniek.”

Computergestuurd
Door de moderne techniek is de machine ook eenvoudiger aan te sturen voor de bakkers en simpel te bedienen. Er kunnen honderd productprogramma’s worden ingevoerd. Eventuele programma-aanpassingen kunnen op een USB-stick worden opgeslagen. “Binnenkort bekijken we of het mogelijk is er een extra band of snijtafel bij te plaatsen. Dan kunnen we het deeg laten doordraaien, zodat het sneller elders kan worden verwerkt.”

Jozeph is heel tevreden over de begeleiding vanuit Beko Techniek. “Het is prettig dat er vanuit Beko iemand langskomt die de installatie en inrichting van zo’n machine goed begeleidt. Zo leren onze bakkers toch altijd weer nieuwe dingen, bijvoorbeeld wat er met de machine allemaal nog meer mogelijk is. Beko is echt een fijne sparringpartner bij dit soort investeringen. Want als je het onverhoopt toch nog niet helemaal begrijpt, dan komen ze gewoon nóg een keer.”

Terug naar overzicht