Buter Patisserie & Chocolaterie

01 december 2019 |

In de week na Kerst werken de oliebollenbakkers van Buter in een grote container. Dat zit zo: de bakkerij in het centrum van Zaandam is te klein voor Buters drie meter lange beignetlijn én de vier meter lange oliebollenlijn. “Die gebruiken we alleen de laatste drie dagen van het jaar”, vertelt eigenaar Marco Moen. “Van oktober tot eind december bakken we onze beignets en bollen nog in MKM-bakken, maar met de gekte voor Oud en Nieuw is dat niet meer te doen.”

 

Meer rust en efficiency

Buter verkoopt zo’n 45.000 oliebollen per jaar. “Er zitten grote voordelen aan een lijn voor je bollen en beignets”, vertelt Marco. “Vergis je niet, de drukte in december begint al vóór Sinterklaas. Daarna krijg je Kerst en dan moet de drukste periode nog komen. Tegen eind december lopen we al bijna op ons tandvlees. Met een lijn bak je veel minder uren en ben je efficiënter bezig. Dat scheelt zeker twaalf bakuren. Zo kan iedereen zijn rustmoment pakken en bakken we meer oliebollen van dezelfde hoge kwaliteit.”

Tweede rijs in de olie

Bij een oliebollenlijn keren de bollen automatisch of handmatig in de bak. De kwaliteit is van een gelijk niveau en het proces is continu, waardoor er minder kans is op procesfouten. “Het is zuiniger en minder bewerkelijk”, zegt Marco. “Bij MKM-bakken (bakken van 1 meter) moet je er toch steeds bij blijven en maak je meer meters. Wij gebruiken onze 4-meter lijn in combinatie met de Unidos. Elke minuut schieten we 40 bollen in een mand en daarna schuiven we de manden door. Na acht minuten ben je klaar met één mand en komt de volgende er al weer aan. Het is schoon en alles loopt lekker achter elkaar door.”

Minder olie

Marco ziet nóg een voordeel van de oliebollenlijn. “Laat je het beslag vóór het bakken te lang rijzen, dan worden de bollen te wit en te slap. Afhankelijk van het beslag dat je gebruikt. Rijzen ze verder in het vet, dan blijven ze ook na 24 uur nog lekker mals en krokant. Met een oliebollenlijn lukt dat beter, want dan schiet je elke minuut een mandje vol.” De marges op oliebollen zijn hoog, weet ook Marco. Vandaar dat hij er zoveel mogelijk wil bakken en verkopen. “Met MKMbakken doe je 8 minuten over 60 bollen. Met onze 4-meter lijn zitten we op 40 bollen per anderhalve minuut. Kortom: tel uit je winst.


Wil je meer informatie over de oliebollenbakapparaten van Beko- Techniek neem contact op met bg@bekotechniek.nl of bekijk hier het assortiment.

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

23 FEBRUARY 2022
25 DECEMBER 2021
04 OCTOBER 2021