Brood BV

20 september 2019 |

Brood BV lovend over de WP ROTOTHERM® GREEN REC 1020

Constante bakkwaliteit door roterende wagenovens

‘Het kleinbrood is malser en het grootbrood is sneller klaar.’ Adrie Leigraaff, chef bakkerij bij Brood BV in Badhoevedorp is er helder over. Dit zijn belangrijke voordelen van de twee onlangs aangeschafte roterende wagenovens van de ovenlijn WP.

Zowel de elektrische (E) als de gasvariant van de Rototherm® Rec 1020 staan in de bakkerij van Meinders Catering en Brood BV in Badhoevedorp. Meinders Catering is een familiebedrijf dat geleid wordt door de broers Spierenburg. In 1990 startten zij met het Meinders Kaashuis een typisch Amsterdamse delicatessenwinkel. Het bezorgen van eten liep vrijwel meteen goed. De onderneming groeide uit tot Meinders Catering: een fullservice-cateringorganisatie met een landelijke dekking. De opgerichte Brood BV, geleid door Bram en Bradley Spierenburg, belevert veel horeca. ‘De ovens waren wat verouderd en we zijn op zoek gegaan naar twee ovens die aansloten bij onze wensen nu’, legt Adrie Leigraaff uit. ‘Een constante bakkwaliteit is voor ons heel belangrijk en die is met het type oven waar we mee werken gegarandeerd. We kwamen uit bij Beko Techniek’, aldus Leigraaff.

Gas en elektrisch
Het bedrijf werkt nu zo’n twee maanden met de twee ovens. ‘Alléén elektrisch is kostbaar en niet haalbaar omdat de bestaande elektrische installatie niet toereikend is. Bovendien is gas vooralsnog een stuk goedkoper dan elektriciteit. Vandaar de keuze voor beide ovens, een elektrische- en een gasoven die dezelfde kenmerken hebben.’ ‘Ten opzichte van een gasoven bakt een elektrische oven een stuk rustiger’, vult verkoopadviseur Rob van Dommelen van Beko Techniek aan. ‘Verder zijn ze qua werking identiek.’ Een ander groot voordeel van een elektrische oven ten opzichte van een gasoven, is dat een elektrische verwarmde oven geen brander nodig heeft. Er wordt dus geen rookgas uitgestoten en daardoor hoeft er geen schoorsteen te worden aangelegd. Het ontbreken van de brander betekent ook dat de onderhoudskosten lager zijn.

Warmte

Het nieuwste type WP oven kent een lange levensduur en een belangrijk kenmerk is de ‘zeer krachtige warmtewisselaar’; door de snelle impact van warmte krijgt het brood een snelle sluiting en wordt het vocht binnengehouden. Daardoor behouden krokante producten een veel langere versheid ten opzichte van de traditionele wijze van bakken. De warmte wordt vrijgegeven via een krachtige warmtewisselaar en vervolgens via een circulatieturbine door zijwandkanalen rechtstreeks de bakruimte ingeblazen en wordt via de andere zijwand weer opgezogen. De touchscreenbesturing is erg gebruiksvriendelijk. Adrie Leigraaff heeft alle gewenste bakgegevens ingevoerd en met zijn collega’s op basis van jarenlange ervaring de stoomdosering, bakcurve, nachtstart en automatische bediening van de schuiven bepaald.
Elk van de 150 programma’s – die in het geval van Meinders Catering en Brood BV niet allemaal gebruikt hoeven te worden – kent tien bakstappen. Rob van Dommelen: ‘Via het scherm is van een afstand voor de bakkers het hele proces erg goed te volgen.’ Volgens Adrie Leigraaff is de capaciteit gelijk aan de vorige ovens die in zijn bakkerij stonden, alleen kan er toch meer gebakken worden omdat de baktijden sneller zijn. Het meest opvallende is volgens de bakker dat het kleinbrood malser en het grootbrood sneller klaar is. Twee enorme voordelen, waar ook de klanten van profiteren.

Schermkleur
De WP NAVIGO 3 – PROFI-CONTROL 8,4” touchscreenbediening is een van de modernste die momenteel in de markt verkrijgbaar is. Een schermkleur geeft aan in welke modus de besturing zich bevindt. Kleuren vereenvoudigen de bediening en voorkomen een verkeerde input. Rood is ‘programmeren’, blauw is ‘in werking’, geel is ‘rust’ en groen is ‘servicepagina’. Ook werkt deze besturing met pictogrammen, waardoor het eenvoudig is wijzigingen aan te brengen.

Thermogate

Op de WP ROTOTHERM® GREEN zijn verschillende opties verkrijgbaar; Optispeed (slow start en slow stop), Variopilot (regelbare luchtsnelheid) en Thermogate. Met de Thermogate wordt de branderkamer afgesloten op het moment dat de deur wordt geopend. De warmte blijft daarmee behouden.

Voordelen WP Rototherm® GREEN REC 1020 (E)

• Zeer krachtige warmtewisselaar
• Lange levensduur
• Flexibele temperatuurbeweeglijkheid voor snelle productiewissel
• Sterke stoominstallatie (producten met korte baktijden schot op schot af te bakken)
• Bedieningsvriendelijke besturing, overzichtelijke en duidelijke uitlezing (touchscreen)
• Servicevriendelijk, alle elementen zijn via voorzijde toegankelijk
• Twee temperatuurvoelers zorgen continu voor een gelijke temperatuur in de bakkamer
• Gelijkmatige geleiding van stoom
• Compacte maatvoering, ruimtebesparend
• Energiebesparend door intelligente technologische oplossingen
• Dubbel beveiligd door oventemperatuurbeveiliger in warmtewisselaar en luchtwachter aan ventilator
• Zeer goede deurafdichting doordat de kleine oprit zakt bij het sluiten van de deur en door een dubbele vergrendeling onder- en bovenaan de deur.

De WP ROTOTHERM® GREEN wagenoven is leverbaar in:
- REC 1020 met een inhoud tot 96 broden,
- REC 1280 met een inhoud tot 144 broden,
- REC 1560 HEAVY DUTY met een inhoud tot 160 broden.

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

23 FEBRUARY 2022
25 DECEMBER 2021
04 OCTOBER 2021