Bakkerij van Heeswijk & Bakker Piet

09 september 2022 |

Investeren in nieuwe machines
Het werk lichter maken, efficiënter kunnen produceren en besparen op energie: dat zijn de belangrijkste redenen voor bakkers om te investeren in nieuwe machines. “Het loont om je vooraf goed te laten informeren, je te verdiepen in de mogelijkheden en te kijken bij collega’s, voor je tot aanschaf overgaat”, vertellen een aantal ervaringsdeskundigen. 

.........[uitsnede Artikel BAKKERS IN BEDRIJF 6/7 | deel Beko Techniek ]..........

Werk lichter maken 
Ook bij Bakkerij van Heeswijk te Luyksgestel zijn onlangs een aantal machines vervangen. Via Beko Techniek werden een Varimixer ERGO 100L RVS met 1 extra bekken, schraper en bekkenlorrie en een Varimixer Maxilift INOX 100H aangekocht. “Met de aanschaf van deze machines wilden we ons bedrijf moderniseren,” vertelt Rob Soeterboek. “Hiermee kunnen we bedrijfsprocessen gemakkelijker maken en het leidt tot hogere efficiency. Belangrijk ook is dat deze machines het werk lichter maken. In de bakkerij heb je te maken met fysiek zwaar werk. Dat maakt het werk minder aantrekkelijk. We hebben een aantal ervaren medewerkers, die we graag willen behouden. Een aantal bakkers is al op leeftijd. Ze hebben een enorme ervaring en we willen ze niet kwijt. Dan moet je er als werkgever wel voor zorgen dat ze het werk tot hun pensioen vol kunnen houden.”

Onder meer de aanschaf van een grote planeetmenger maakt het werk lichter, aldus Soeterboek. “Voorheen hadden we twee kleine planeetmengers op de grond staan. De bekkens moesten getild worden. In plaats van drie keer beslag te mengen, kan dat nu in één keer. Bovendien zit er een liftinstallatie bij, die men op werkbankhoogte kan zetten. Dat scheelt enorm veel gesjouw. Deze machine maakt het werk niet alleen lichter, er kan ook sneller gewerkt worden.”

 
Door te blijven investeren kan het bedrijf meer en gemakkelijker produceren. Dat is nodig vanwege de groei van het bedrijf. “We hebben inmiddels acht vestigingen. Dankzij de vernieuwingen kunnen we ook andere producten maken, die we voorheen niet konden maken.” Bij elke investering is het wel zaak om te kijken wat wijsheid is, aldus Soeterboek. “We hebben een productielocatie in de kern van een klein dorp. De ruimte is beperkt, we kunnen niet alles. Het is dus telkens de vraag: hoeveel investeren we in dit pand, terwijl we ooit wellicht verhuizen naar een nieuwe locatie? Een planeetmenger kan echter gemakkelijk mee.” Van Heeswijk wil ambachtelijke producten leveren en deze zo efficiënt mogelijk produceren. “Daarmee willen we ons onderscheiden van de supermarkt. We zijn continu aan het kijken hoe we onze bedrijfsprocessen efficiënter kunnen maken. Waar mogelijk vervangen we mensen door een machine.
     
Al geldt wel dat we een bedrijf zijn waar de mens centraal staat. Robotiseren of automatiseren, is dan een vraag die je je als bakker kunt stellen. Wij kiezen voor het laatste.” Voor elke grote investering vraagt Soeterboek meerdere offertes op. “Beko Techniek zit daar standaard bij. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst zijn we Beko-lid. Daarnaast bevalt de samenwerking met Beko Techniek goed. De verkoopadviseur kent ons bedrijf goed, komt uit de branche en spreekt dus onze taal. Hij denkt mee over het optimaliseren van onze bedrijfsprocessen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Een groot deel van ons machinepark hebben we aangeschaft via Beko Techniek. Met acht vestigingen loopt het aantal machines aardig op. Beko Techniek verzorgt tevens het onderhoud.” Als tip voor andere bakkers, die voor een soortgelijke investering staan, geeft hij mee: “Ga bij andere bakkers kijken naar of de machines naar behoren functioneren. En dan niet bij een bakker waar de machines net een jaar staan. Belangrijker is het om te weten of de machines na een aantal jaar nog naar behoren functioneren.” 

Flexibel, betrouwbaar en onderscheidend
Ronny en Esther van der Horst van Bakker Piet kozen vanwege nieuwbouw voor de aanschaf van een groot aantal machines. Ze zijn verhuisd van een kleine bakkerij in het dorp naar een nieuwe plek aan de rand van Elspeet. Via Beko Techniek werd een aantal nieuwe machines aangeschaft: een JAC fermentatieketel Tradilevain TL 40, een 5 rij-ige kleinbroodstraat WP Haton Miniroll, een uitrijdbare kneder Kemper Kronos Pro 200, een Gram shockvriezer KPS 42, een Chocolate World tempeermachine CW40 en de bijpassende Chocolate World overtreklijn. Het was een enorme investering, beaamt Ronny. “Onderscheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid zijn voor ons de sleutelwoorden bij de keuze voor bepaalde machines. Dankzij deze machines kunnen we producten maken waarmee we ons kunnen onderscheiden.

Dat geldt bijvoorbeeld voor de fermentatieketel; we willen ons meer richten op desembrood. Met de kleinbroodstraat kunnen we bolletjes en puntjes maken van 30 tot 150 gram. Daarmee kunnen we ons hele assortiment met deze machines maken. Dat is voor mij flexibiliteit. Hetzelfde geldt voor de chocolademachines. Ons chocoladeassortiment willen we uitbreiden, deze machines maken dat mogelijk.” In de keuze voor een machine stond duurzaamheid niet het hoogst op het lijstje. “Betrouwbaarheid en flexibiliteit vind ik veel belangrijker. Dankzij de machines kan er sneller worden gewerkt, maar ik zal nooit een productielijn neerzetten om te standaardiseren en daarmee te besparen op manuren. Dat past niet bij ons bedrijf, we willen ons juist onderscheiden. Dankzij de kleinbroodstraat kunnen we wel wat besparen op het aantal uren. En een voordeel van de fermentatieketel is dat het mengsel van een stabielere kwaliteit is.” Voor de aanschaf van de machines heeft Ronny zich goed laten adviseren. “Ik heb onder meer navraag bij collega’s gedaan. Dat zal elke bakker in een soortgelijke situatie doen.” 

Ook toe aan vrijblijvend advies? 
Neem dan contact op met uw verkoopadviseur van Beko Techniek of bel met (024) 64 86 288.

Kijk hier voor het hele artikel >>

Bron: BAKKERS IN BEDRIJF 6/7 | SEPTEMBER 2022
Tekst: Naomi Heidinga
Fotografie: Beko Techniek, Naomi Heidinga, Bakkerij van Heeswijk


Terug naar overzicht