Bakkerij Scholtes en Bakkerij De Visser

25 februari 2022 |

BAKKERS ERWIN SCHOLTES EN PIETER DE VISSER OVER DE WP ROTOTHERM REC 1020 GREEN
Even wat feiten op een rijtje. De WP Rototherm REC 1020 Green is een oven voor ovenwagens, waarbij één volle wagen met deegproducten ineens geladen kan worden. Via een sterke warmtewisselaar wordt warmte vrijgegeven en door een circulatieturbine via zijwandkanalen aan de ene zijde rechtstreeks de bakruimte ingestuurd. Aan de andere zijde wordt de warmte weer afgezogen. Hierdoor wordt een snelle impact van warmte verkregen. Dit resulteert in een snelle korstvorming van het product, waardoor het vocht in het product blijft behouden. Door deze snelle korstvorming behouden producten een veel langere versheid ten opzichte van producten die op een traditionele wijze gebakken worden. De oven is erg energiezuinig: er is een lager energie-
verbruik dan bij het vorige model (tot wel 25%), zonder concessies te doen aan de hoge bakkwaliteit. Er vindt een substantiële besparing plaats dankzij het ontwerp van de branderkamer en de warmtewisselaar. De WP Rototherm is tevens in een elektrische versie verkrijgbaar.

Bron: NBT-Magazine 25 februari 2022

BAKKERIJ ERWIN SCHOLTES
Het verhaal hierboven beschrijft stuk voor stuk unique selling points voor een bakker om overtuigd te worden en over te gaan tot aankoop van de desbetreffende oven. Maar dat is natuurlijk niet op voorhand genoeg. Want wat blijft erover van dit verhaal in de praktijk? Dat is wat Erwin Scholtes ook dacht en dus toen het tijd was om nieuwe ovens aan te schaffen, zorgde hij dat hij niet over één nacht ijs ging bij de keuze voor een leverancier en merk.

“Wij bakten voorheen met thermische olieovens”, zo vertelt Erwin over de noodzaak om nieuwe ovens aan te schaffen. “Die bakken geweldig, als er geen storingen zijn. En wij hadden toch wel regelmatig last van storingen. Zelfs zo vaak dat ik er ’s nachts wakker van lag. Dat is niet gezond. Door de vele stilstand kost het je natuurlijk ook nog eens geld en waren we vaak afhankelijk van monteurs die vanuit het hele land moesten komen. Toen heb ik op een gegeven moment het rigoureuze besluit genomen en gekozen voor nieuwe ovens.”

   
- installatie - 
“Het mag duidelijk zijn dat een thermische olieoven voor mij geen optie meer was, maar wat moest het dan wel worden? Om daar antwoord op te krijgen ben ik gaan kijken bij collega-bakkers, zoals Bakker Kaptein in Wassenaar – die ik nog ken van school. Hij bakte al met de WP Rototherm REC 1020 Green. Hij was daar heel tevreden over en ik zag in de praktijk dat de oven inderdaad heel mooi bakte. Waar ik vooral jaloers op was, was de rust in zijn bakkerij. Dat wilde ik ook! Daarom ben ik in gesprek gegaan met Rob van Dommelen van Beko Techniek. Ik had twee thermische olieovens staan en wilde daarvoor graag twee nieuwe rotatieovens in de plaats, maar Rob adviseerde mij drie ovens te nemen, want dan ben je flexibeler en krijg je dus ook meer rust in je bakkerij. Dat heb ik gedaan en ik moet zeggen dat dit de juiste keuze is geweest.”

      
- prachtige producten - 
Waar Erwin voorheen stress had of de oven überhaupt aan zou gaan, zit hij nu in de luxepositie dat hij de hele dag door alle producten kan bakken. “’s-Ochtends bakken we het brood op 280 graden in de ene oven, maar dan kan de cake op 160 graden in de andere oven gebakken worden. We hoeven niet te wachten tot de oven afgekoeld is. We zijn heel flexibel. De kwaliteit van de producten is ook top. Ik heb zelf de programma’s ingesteld en voor de rest was het een kwestie van het finetunen van het proces: spelen met stoomtoevoer en het zoeken naar de juiste baktijd en temperatuur, maar het loopt geweldig nu. Daarbij zorgt de Rototherm ook voor een substantiële bezuiniging in energieverbruik, maar omdat we nog niet een jaar met deze ovens bakken kan ik daar nog niets zinnigs over zeggen. Maar ik ga er zeker vanuit, mede door wat ik gehoord heb bij Bakker Kaptein.”

  
De keuze voor de WP Bakery Group is ook de keuze voor Beko Techniek. Hoe is Erwin dat bevallen? “Ik ken Beko Techniek goed en het is een hele betrouwbare servicepartner. Ik ben in het hele traject geweldig ontzorgd. Rob heeft ons goed geadviseerd, ook in het advies over het vervangen van onze bakblikken. Maar wat ik ook een hele fijne gedachte vind, is dat de monteurs in de buurt wonen en snel beschikbaar zijn als er onverhoopt iets mocht gebeuren. Dat is nog een beetje een trauma van voorheen, maar gelukkig is er nog niets gebeurd. WP staat voor mij ook voor Duitse degelijkheid. De ovens zijn robuust en kwalitatief heel hoogwaardig, maar ik betaal graag wat meer voor de zekerheid die je krijgt. Sterker nog: het vervangen van de ovens en de keuze voor WP is de beste keuze die ik de afgelopen tien jaar gemaakt heb. We zijn helemaal klaar voor de toekomst in ieder geval.”

BAKKERIJ DE VISSER
Pieter de Visser had aan zijn eigen ervaringen met WP eigenlijk genoeg om de keuze voor de Rototherm REC 1020 Green te maken. “We bakten hiervoor met een WP Matador inschietoven van veertig jaar oud. Die heeft dus zeer lang dienstgedaan en zijn waarde dubbel en dwars voor ons gehad. Maar de inschietoven was wel aan het einde van zijn Latijn. Dat merkte je aan het opstarten van de oven, want het duurde al anderhalf uur voordat hij op temperatuur was. Verder bakte de Matador nog prima, maar ik had als nieuwe mede-eigenaar als grote wens dat er nieuwe ovens kwamen. Dat is vorig jaar april gerealiseerd.”

Pieter is sinds juli 2020 mede-eigenaar van Bakkerij De Visser in Dirksland. “Mijn vader en twee ooms waren de eigenaren, maar toen mijn oudste oom besloot met pensioen te gaan, kreeg ik de mogelijkheid om zijn plek over te nemen. Zodoende ben ik sinds 1 juni 2020 in de bakkerij te vinden en een maand later ben ik ook mede-eigenaar geworden. Ik verzorg de productie in de broodbakkerij en daar stond de oude Matador nog. Toen we besloten nieuwe ovens aan te schaffen, hebben we eigenlijk samen al snel de keuze gemaakt voor WP en Beko Techniek, mede doordat de oude WP zo lang dienst heeft gedaan en we verwachten met de Rototherm ook de komende veertig jaar vooruit te kunnen.”

        

“Rob van Dommelen van Beko Techniek heeft ons heel goed geadviseerd bij de aanschaf. We waren er snel uit dat we een rotatieoven wilden. Met de twee ovens die nu geplaatst zijn, konden we onze productiecapaciteit vergroten en meer rust in het productieproces krijgen. Waar we voorheen te maken hadden met een oven die zijn eigen wil had wat betreft temperatuur, hebben we nu twee enorm betrouwbare ovens. Een ander groot voordeel voor ons is de extra baklaag en de bakaard. Door de goede verdeling van stoom en warmte, komen de eindproducten er qua kwaliteit voor ons heel goed uit. Het is natuurlijk lastig om een vergelijking te maken tussen een inschiet- en rotatieoven, maar wij zijn echt heel tevreden. Het is voor onze de juiste beslissing geweest en dat blijkt ook wel, want afgelopen november hebben we ons derde filiaal geopend en er is nog steeds rust in de bakkerij, ondanks een hogere productie.”

Hoe is het productieproces veranderd nu Pieter bakt met hypermoderne ovens? “Er is een heel groot verschil natuurlijk. Het begint al met de opstartfase, waar we voorheen anderhalf uur nodig hadden om de oven op te warmen, zijn de Rototherm REC 1020 Green ovens supersnel op temperatuur. Er is ook tussen de charges door geen warmteverlies, waardoor je schot op schot kan bakken en tussendoor ook verschillende producten kan bakken. We werken dus veel efficiënter én er is meer rust. Door al deze voordelen produceren we ook nog eens veel zuiniger. Ik kan dat nog niet hard uitdrukken in cijfers, omdat we nog geen jaar bakken (in april vorig jaar zijn de ovens geplaatst, red.), maar waar we eerst met één oven werkten en nu met twee zou je verwachten dat het verbruik ongeveer anderhalf tot twee keer zo hoog is. Dat is zeker niet het geval, dus energiezuiniger is de oven zeker.”

  
- Matador eruit, Rototherm erin - 
“Het plaatsen van de ovens had nogal wat voeten in de aarde”, vertelt Pieter. “De muur moest gesloopt worden om de oude oven in zijn geheel eruit te kunnen halen, maar zodoende konden de twee nieuwe ovens mooi teruggeplaatst worden. Eigenlijk zouden de twee WP ovens net niet passen, maar door het zo te doen en de muur om de ovens heen te laten metselen, paste het precies. Dat is wederom in samenspraak met Beko Techniek besloten. Ook was er tijdens de eerste productienacht iemand aanwezig om ons te begeleiden, wat heel fijn was. Omdat we werkten met vooraf ingestelde bakprogramma’s hebben we alles gaandeweg ontdekt en zelf geoptimaliseerd.
Nu loopt alles helemaal soepel. Ik ben heel blij en ik ben ervan overtuigd dat we de juiste keuze gemaakt hebben”, besluit Pieter.

Informatie over WP Rototherm-ovens? Vraag uw Beko Techniek-verkoopadviseur voor een passend advies!

Terug naar overzicht