- Bakkerij van Heeswijk en Echte Bakker Ad Bos kiezen voor HOBA_kopie
- Bakkerij van Heeswijk en Echte Bakker Ad Bos kiezen voor HOBA
- Bakkerij Jongeneel start eigen chocoladeproductie
- Bakkerij Schaap en Bakkerij Van der Bijl over NANO
- Echte Bakker Van der Woerd
- Bakkerij Neplenbroek & Choco Made
- Buurtmarkt Beers
- Bakker Vries & WP Rototherm en Matador
- Bakkerij van Heeswijk & KRONOS 160 PRO
- Bakkerij Nollen over CleanProofer & PANE
Bakkerij Nollen over CleanProofer & PANE
BEKO TECHNIEK EN WP BAKERY GROUP BUNDELEN KRACHTEN VOOR AMBACHT
SPECIALISTISCHE KENNIS EN SERVICE DICHT BIJ DE MARKT
Samen met WP Haton en WP Kemper heeft Beko Techniek bij Bakkerij Nollen in Hengevelde een uniek en revolutionair project gerealiseerd. De ambachtelijke bakkerij in Twente werkt sinds dit voorjaar met de WP Haton CleanProofer en de WP Kemper Pane. ‘Binnen onze bakkerij kunnen we nu een breed aanbod van artisanale producten maken en tegelijkertijd toekomstbestendig en bedrijfszeker produceren’, aldus bakker Vincent Nollen. ‘Dat geeft rust; in de productie en ook in mijn hoofd.’
‘Ik wil nooit twee jaar hetzelfde doen’, zegt Vincent Nollen stellig. En dat heeft de ondernemer ver gebracht. De dorpsbakkerij die zijn ouders aan het einde van de jaren zeventig opstartten en die een sterke focus had op kruidenierswaren, heeft hij uitgebouwd tot een groot ambachtelijk bakkersbedrijf met inmiddels zeventien winkels in en om Twente en zo’n twintig supermarkten als klant. ‘Nu is het de uitdaging om het bedrijf toekomstbestendig te houden’, aldus Nollen, die een kleine vierhonderd medewerkers in dienst heeft.
Ambachtelijk produceren
Die toekomstbestendigheid streeft de Twentse bakker onder meer na door voortdurend te blijven investeren in zijn bedrijf. Op het industrieterrein in Hengevelde staat inmiddels een indrukwekkend grote bakkerij, die nog verder wordt uitgebouwd en steeds efficiënter produceert. Hier zijn afgelopen maart de wiegende bollenrijskast CleanProofer van WP Haton en de WP Kemper Pane geplaatst; een revolutionair project in de Nederlandse ambachtelijke bakkerij. ‘De WP Haton CleanProofer is een unieke bollenkast, die tot nu toe uitsluitend bij industriële bakkerijen is geplaatst’, vertelt Koen Mac Kenzie, verkoopadviseur bij Beko Techniek. ‘Ik kende de wens van Vincent om zowel grootbrood als artisanaal brood via één lijn te kunnen verwerken en ontdekte bij WP Haton deze CleanProofer. We hebben samen met Bakkerij Nollen een aantal testen gedaan en deze machine bleek uitermate geschikt voor hun wensen. Na een periode van circa twee weken, waarin de CleanProofer tussen de bestaande installaties is opgebouwd, hebben Beko Techniek en WP Haton vervolgens in één weekend de bestaande bollenkast vervangen. Hierdoor heeft de productie van de bakkerij geen moment stilgelegen.’
WP Haton CleanProofer
Zeer innovatief aan de WP Haton CleanProofer is dat de deegstukken in een roestvrijstalen mandje blijven liggen en hierin al ‘wiegend’ worden gevormd tot een fraai, langgerekt deegstuk: een optimaal vertrekpunt voor het opmaken van een deeg. ‘Het deeg krijgt in deze schommels minder op z’n kop dan wanneer het een aantal keren kantelt of vanaf grote hoogte in een volgend mandje valt’, vertelt bakker Nollen. ‘Omdat het deeg niet langer aan de gebruikelijke kunststof cups plakt, zoals bij een traditionele bollenkast, maar in roestvrijstalen mandjes ligt, kunnen we in deze rijskast tot maximaal vier procent meer water aan het deeg toevoegen. Hierdoor is het deeg gemakkelijker te verwerken en krijgt het brood een mooie structuur. Deze bereidingswijze zorgt voor meer volume en een langere versheid van het eindproduct. Bovendien is het door deze techniek een heel bedrijfszekere installatie.
Wiegende RVS mandjes van de WP Haton CleanProofer voor 'plakvrij' rusten en rijzen.
Als het deeg eenmaal in het mandje ligt, valt het er niet meer uit. Dat geeft ons enorm veel rust in het proces. De machine zelf is overigens ook zeer stil; dat werkt prettig in een drukke bakkerij.’ Bij Bakkerij Nollen worden alle soorten grootbrood van vier- tot twaalfhonderd gram inmiddels met de CleanProofer bereid. De deegstukken voor het desembrood, dat voorheen op een andere locatie werd bereid, en stokbrood worden nu eveneens via de ‘schommels’ verwerkt. Korte impressie van de CleanProofer >>
WP Kemper Pane
Ook voor de productie van artisanaal kleinbrood met een gewicht tot vijfhonderd gram is een nieuwe lijn geplaatst: de WP Kemper Pane. ‘Het maken van Schnitt- en rozenbroodjes is in onze bakkerij altijd een arbeidsintensief proces geweest’, vertelt Nollen. ‘Met de WP Kemper Pane kunnen we deze broodjes nu veel gemakkelijker en sneller produceren, terwijl ze toch hun ambachtelijke uitstraling behouden. Dat vind ik belangrijk, want wij blijven een ambachtelijke bakkerij waar we waarde hechten aan de processen en het brood de tijd willen geven.’
De WP Kemper Pane verwerkt stressvrij allerlei soorten deeg voor hard en zacht kleinbrood, die met extra veel water kunnen worden bereid. Nollen: ‘Onze bakkers zijn een aantal keren naar WP Kemper in Rietberg geweest om optimaal met de WP Kemper Pane te kunnen werken en inmiddels staan de bestaande recepten goed in het systeem. De uitdaging is nu om ook zelf nieuwe producten te kunnen toevoegen om ons assortiment verder te kunnen uitbreiden.’
Verwerkt stressvrij allerlei soorten deeg voor hard en zacht kleinbrood en ambachtelijke uitstraling blijft behouden
Samenwerking en specialismen
Hulp is altijd nabij. Met toestemming van Bakkerij Nollen kan WP Kemper via een internetverbinding op afstand de Kemper Pane uitlezen en advies geven. Bovendien is een geselecteerde groep monteurs van Beko Techniek een week lang intern op cursus geweest bij WP Kemper, zodat zij optimale en eerstelijns service kunnen leveren voor machines van de WP Bakery Group, die Beko Techniek sinds 2018 exclusief aan de Nederlandse markt levert. ‘Onze monteurs zijn snel ter plaatse en kennen de lokale situatie’, vertelt Mac Kenzie. ‘Komen zij er toch niet uit, dan worden ze op afstand ondersteund door specialisten van WP Kemper. De expertise van onze eigen monteurs in combinatie met de technische kennis van en ondersteuning door de WP-bedrijven is bijzonder waardevol. Deze samenwerking én het specialisme van beide partijen brengt de ambachtelijke bakker aanzienlijk verder.’
Bakker Nollen is blij met zijn investering. ‘De voorwaarde voor investeringen is altijd dat ons product er beter van wordt. Wij kunnen en willen onze producten niet aanpassen aan machines: de machine moet bij ons en onze producten passen. Met de WP Haton CleanProofer en de WP Kemper Pane kunnen wij onze ambachtelijke producten rationeler maken en onze capaciteit vergroten. Daarmee zijn ze een absolute aanwinst voor ons bedrijf.’
‘Deze samenwerking smaakt naar meer’
De samenwerking tussen de diverse WP-bedrijven en Beko Techniek voor ambachtelijke bakkersbedrijven is bijzonder te noemen. ‘En wij zullen steeds vaker de handen ineenslaan’, verwacht Richard Guldemundt, commercieel manager bij Beko Techniek. ‘Er vinden enorme verschuivingen plaats in de markt. De grenzen tussen ambacht en industrie vervagen en we zien steeds meer schaalvergroting ontstaan. Om toch onderscheidend te blijven, moeten ambachtelijke bakkersbedrijven een unieke kwaliteit gaan bieden. Wij zien dat grotere bakkerijen complexere vraagstukken hebben op het gebied van automatisering en advies. Daarom is het veelal maatwerk. Dat vraagt om een innovatieve aanpak. Een accountmanager van Beko Techniek gaat samen met de klant en een productspecialist van WP om de tafel om de klant optimaal te kunnen adviseren. Bakkerij Nollen hebben wij op deze manier goed vooruit kunnen helpen: met de aangeschafte machines is het bedrijf klaar voor de toekomst.
’Hans Herman Doude, commercieel directeur van WP Kemper, benadrukt dat machines steeds geavanceerder worden doordat er veel software aanwezig is en allerlei parameters moeten worden ingesteld. Dat vraagt om specialisten. Bij de WP-bedrijven vinden wij service enorm belangrijk, maar wij zijn gevestigd in Duitsland en kunnen niet zo heel snel bij de Nederlandse bakker zijn. Daarom is de samenwerking met Beko Techniek, die overigens al sinds de jaren negentig bestaat, zo belangrijk en waardevol voor ons. Wij hebben op basis van honderdveertig jaar ondernemen en als marktleider op het gebied van bakkerijmachines de technische kennis in huis, Beko Techniek heeft de route naar de markt. Samen trekken we op om de bakker optimale service en advies op maat te geven. Net als Beko Techniek zijn wij er voor ambachtelijke bakkers, die hechten aan kwalitatief goede producten en de strijd durven aangaan met de industrie. Wat WP betreft smaakt deze samenwerking naar nog veel meer!’
BAKKERSWERELD | Linda van ’t Land Fotografie: Koos Groenewold, WP Bakery Group & Beko Techniek