Bakkerij Kara Firin

20 december 2016 |

Bakkerij Kara Firin kiest voor koelingen en vriezers van IceCool

‘Goede producten vragen om hoogwaardige apparatuur’

De Amsterdamse ondernemer Harun Karadeniz wil heel Nederland laten kennismaken met Turkse bagels, baklava en nog veel meer lekkers uit de Turkse bakkerij. Maar dan wel alleen van de allerbeste kwaliteit. Daarom kiest hij bij de inrichting van zijn gloednieuwe bakkerij voor uitsluitend hoogwaardige apparatuur. Tot grote tevredenheid van Beko Techniek : “Wie kwalitatief goede producten wil leveren, heeft de beste apparatuur nodig. Als je dat inziet, kun je grote stappen maken.”
Op de vraag waarom hij de capaciteit van zijn Turkse bakkerij in Amsterdam groots heeft uitgebreid, heeft ondernemer Harun Karadeniz een eenvoudig antwoord: “De vraag is er.” Bakkerij Kara Firin heeft vier winkels in Amsterdam en één in Zaandam. Tot op heden wordt het brede assortiment dagelijks vers in de bakkerijen bij elk van de winkels gebakken. Die productie wil Karadeniz zo spoedig mogelijk centraliseren in zijn nieuwe bakkerij van 2.700 vierkante meter aan de Tijnmuiden in Amsterdam. “We blijven een klein deel afbakken bij de winkels, voor geur en beleving. Mensen vinden het leuk om ons vakmanschap met eigen ogen te aanschouwen. Maar voor een constantere kwaliteit van onze producten én de mogelijkheid om flink op te schalen richting grotere klanten vond ik de inrichting van een nieuwe, centrale bakkerij noodzakelijk.”

Shockvriezer
Karadeniz is bij de inrichting van zijn bakkerij onder andere terzijde gestaan door Beko Techniek . Zij hebben Kara Firin twee koelcellen, een shocker en een vriescel, beide geleverd van het merk IceCool. “IceCool is al heel bekend en geliefd in Duitsland”, vertelt verkoopadviseur Rob van Dommelen. “In Nederland begint het merk nu ook langzaam maar zeker stevig voet aan de grond te krijgen. En terecht, want ze zijn innoverend bezig en luisteren goed naar de klant. IceCool levert echt uitstekende apparatuur en dat krijgen ook onze klanten steeds meer in de gaten.”

De shockvriezer wordt een belangrijk instrument in de productie van Kara Firin. “Hierin kunnen we deegstukken of reeds afgebakken producten binnen twaalf tot vijftien minuten afkoelen naar een kerntemperatuur van min tien graden”, toont Karadeniz. “Daarna schuiven we het product in complete karren door naar de vriezer, waar het langer kan worden bewaard op min twintig graden. Hoe sneller we ons product invriezen, hoe beter de kwaliteit en versheid bewaard blijven.” Zodra de shocker is aangesloten, neemt Karadeniz de proef op de som. “Ik heb er echte kenners van baklava bij gehaald en hen ons product laten proeven: een deel hiervan kwam uit de vriezer en was enkele dagen oud, een ander deel was net gebakken. Ze proefden het onderscheid niet.”

i-Magnet sluiting
Naast de shockvriezer en de vriescel heeft Karadeniz twee identieke koelcellen laten plaatsen. “De ene wordt een gistkoeling waarin we producten van onze grondstoffenleveranciers opslaan, de andere is een productkoeling”, legt hij uit. Beide koelingen zijn van binnen en van buiten van roestvrij staal en hebben wit gecoate wanden en plafonds. Trots is Karadeniz vooral op de sluiting van de deuren. “De deuren zijn voorzien van roestvaste stalen stootbalken en uitgerust met een hygiënische i-Magnet sluiting”, laat hij zien. “Deze industriële en hypermoderne magneetsluitingen zorgen ervoor dat de deur nooit meer per ongeluk open blijft staan en sluiten de koeling rondom perfect af. Het is net een kluis! De deuren sluiten zachtjes uit zichzelf, tenzij ze opzettelijk meer dan negentig graden worden opengezet. En mocht er onverhoopt toch bijvoorbeeld een doos tussen de deur staan waardoor de koeling niet goed kan sluiten, dan ontvang ik via een internetlijn een telefoontje omdat de temperatuur van de koeling stijgt. In dit ontwerp wordt poetswerk bovendien tot een minimum beperkt, omdat er geen rubbers meer om de deuren zitten.”

De 12” touchscreens op de apparatuur vindt Karadeniz een uitkomst. “De gepresenteerde informatie is overzichtelijk en biedt veel mogelijkheden. Ik kan via de bijbehorende software heel eenvoudig onze temperatuurregistratie uitdraaien voor mijn klanten. De meest actuele gegevens zijn met één druk op de knop binnen handbereik.” Ook het feit dat de F-gassen die vanaf 2020 wettelijk verboden worden door IceCool al ruim binnen de gestelde normen zijn gebracht, vindt Karadeniz plezierig. “Het voelt goed om me daarover geen zorgen te hoeven maken. En ze helpen toch: alle kleine beetjes die je zelf kunt bijdragen aan een beter milieu.” De deuren van de koel- en vriescellen zijn speciaal voor Kara Firin breder gemaakt dan gebruikelijk. “Zo kunnen we er met een palletheftruck inrijden. Speciaal hiervoor is ook de vloer verzwaard.”

Vertrouwen
Ondernemer Karadeniz is via zijn contactpersoon van Beko Groothandel in contact gekomen met Rob van Dommelen van Beko Techniek . “Ik had al een goed idee van wat ik wilde en heb samen met Rob ideeën uitgewisseld. Hij heeft me diverse tips gegeven en goed advies. Uiteindelijk zijn we binnen een half jaar met elkaar in zee gegaan.” “Best snel”, noemt Van Dommelen dat zelf. “Zeker gezien de investering die Kara Firin heeft gedaan. Het is prachtig om te zien dat deze Turkse bakkerij echt voor kwaliteit kiest. Dat past bij de huidige vraag naar transparantie. Harun is zijn toch sterk groeiende markt beslist een aantal stappen vooruit. Ik denk dat hij héél veel gaat verkopen.” Karadeniz glimlacht bescheiden: “Wat mij betreft staan we nog maar aan het begin van onze samenwerking.”

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

01 DECEMBER 2019
21 OKTOBER 2019
20 SEPTEMBER 2019
06 SEPTEMBER 2019