Bakkerij Doomernik

16 december 2015 |

Bakkerij Doomernik kiest volautomatische snij-, inpak- en sluitlijn van Hoba

‘Zolang er brood wordt ingepakt, gebruiken wij deze lijn’

Bakker Berry Doomernik uit Heeswijk-Dinther heeft het familiebedrijf sinds zijn overname in 1998 flink zien groeien. Onlangs heeft hij een aantal losse vriezers in de bakkerij door één nieuwe vriescel vervangen en hij heeft door Beko Techniek een nieuwe snij-, inpak- en sluitlijn van Hoba laten plaatsen. “Wel een kanon!”, vindt de Brabantse bakker. “Maar goede investeringen leveren uiteindelijk altijd geld op.” Bakkerij Doomernik heeft één winkel in Heeswijk-Dinther. “Het visitekaartje van ons bedrijf”, noemt eigenaar Berry Doomernik die. “Met de winkel laten we duidelijk zien dat we een ambachtelijke bakkerij zijn. Maar we zijn wel een gróte kleine bakkerij. We bakken namelijk veel voor klanten in het derde kanaal: supermarkten, horeca, verzorgingstehuizen, een marktbakker en een grote cateraar. In 2002 heb ik daarom een bakkerij op het industrieterrein laten bouwen. Er moest iets gebeuren: ik moest óf uitbreiden óf klanten gaan weigeren. Voor dat laatste vond ik mijzelf destijds nog iets te jong.” De bakkerij is sindsdien al tweemaal verbouwd. “Voor een bedrijf van onze omvang zijn we heel goed ingericht. We blijven constant bezig om onze klanten optimaal te bedienen: of ze nu twintig stuks van een product willen of twintigduizend, het kan allemaal. Bovendien wil ik dat onze medewerkers met plezier en energie aan het werk zijn. Het vervangen van oudere apparatuur bespaart vaak veel tijd en ergernissen. Dat zie je terug in de productiviteit en dus ook in het uiteindelijke resultaat.”

Snijden, inpakken en sluiten
Aan zijn voormalige inpaklijn zag Doomernik al langere tijd teveel mensen werken, die daar bovendien steeds minder plezier in kregen. “Veel van onze producten voor het derde kanaal worden in de bakkerij gesneden, verpakt en geëtiketteerd. Daarmee begonnen we al vroeg, want om half zes rijden de eerste vrachtauto’s richting supermarkten. Hierdoor is er weinig flexibiliteit mogelijk. Toen de vorige inpaklijn aan vervanging toe was én een paar medewerksters zelf graag minder wilden werken, heb ik gekozen voor een volautomatische snij-, inpak- en sluitlijn van Hoba.” De nieuwe lijn bij Bakkerij Doomernik bestaat uit een Hoba BSM HSA-5, dat wil zeggen een volautomatische lintbroodsnijmachine voor continu-invoer, een Hoba Bagloader HBS voor het laden van gesneden en ongesneden broodproducten in een zak en een Hoba HTA-15, een verpakkingslijn met vacuümsysteem en clipband sluitkop. “De lintsnijmachine met roterende messen trekt het brood als het ware door de lijn, waardoor het heel mooi wordt gesneden”, toont Marc Meuwis, verkoopadviseur bij Beko Techniek. Ook laat hij zien dat de aanvoerband voor kleinbrood uitrijdbaar is gemaakt. “Dit onderdeel kan worden losgekoppeld, zodat er meer ruimte ontstaat in de bakkerij als de band niet wordt gebruikt. Zo is iedere opdracht voor ons maatwerk. We zorgen er altijd voor dat de machine helemaal naar de wensen van de afnemer wordt opgebouwd en ingericht.”

Doomernik wijst in dit kader op de bypass aan de andere kant van de lijn. Ook dat is een specifieke aanpassing voor zijn bedrijf geweest. “Hierop leggen we broodjes die deels handmatig worden ingepakt, zoals bijvoorbeeld krentenbollen of worstenbroodjes. Producten waarvan de vorm of het gewicht afwijkt, kun je op deze manier halfautomatisch verpakken.”
Over de lijn gaan allerlei soorten gesneden en ongesneden broodproducten: van busbrood tot ciabatta en zelfs cake of koekjes. “Het product wordt handmatig op de lijn gelegd”, toont Meuwis. “Daarna wordt het al dan niet gesneden en in zakken verpakt. Even verderop wordt de zak glad geborsteld en de overtollige lucht wordt uit de zak gezogen, zodat producten altijd netjes en niet te ruim in hun verpakking liggen. Daarna wordt de verpakking eventueel gestickerd en gesloten. Aan het einde van de band staat weer een medewerker, die de verpakkingen in kratten sorteert.” Die medewerker moet overigens flink doorwerken. “De capaciteit van 34 broden per minuut houdt geen mens bij”, aldus Doomernik. “Er kunnen op deze lijn 1.800 tot 2.000 broden per uur worden gesneden en verpakt. We lopen dus nooit tegen een capaciteitsprobleem aan.”

Lease
De medewerkers in het bedrijf zijn blij met de komst van de nieuwe lijn. En Doomernik bespaart flink. “Hoewel ik in mijn hele leven nog nooit een machine heb geleast, heb ik in dit geval voor lease-koop gekozen. Het betekent dat ik maandelijks een vast bedrag betaal, dat vergelijkbaar is met de kosten die ik ermee bespaar. Dat betekent dat de lijn vrijwel voor niets binnen staat. En na vier jaar is de machine van mij.” Hij heeft niet lang getwijfeld over de keuze voor een lijn van Beko Techniek. “Omdat ik al een bestaande lijn had, wilde ik een stapje voorwaarts maken. Ik wist wat er te koop is en wat ik zelf graag wilde. Dit is wel een kanon, hoor. Maar ik vind: áls je zo’n machine koopt, moet het echt iets opleveren. En alle waar is naar zijn geld.” Doomernik is om zich goed te oriënteren samen met Beko Techniek gaan kijken bij een collega die eenzelfde lijn heeft staan. Ook heeft hij er goed op gelet dat al zijn medewerkers met de lijn kunnen werken. “De machine is heel gebruiksvriendelijk, onder andere door het touchscreen. Dat heeft mede met de kwaliteit van je leverancier te maken.” De snij-, inpak- en sluitlijn is volledig in roestvrijstaal uitgevoerd en heeft een lange levensduur. Doomernik lacht: “Ik ben nu 43, maar ik ga er vanuit dat deze machine langer werkt dan ik. Een apparaat als dit heb je voor het leven. Zolang er brood wordt ingepakt, gebruiken wij deze lijn.”

Foto's door Oscar van der Wijk fotografie

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

01 DECEMBER 2019
21 OCTOBER 2019
20 SEPTEMBER 2019
06 SEPTEMBER 2019