Bakkerij Broekmans

26 april 2021 |

Ze waren nog niet echt op: de tien roterende wagenovens van WP Haton bij Bakkerij Broekmans in Panningen. “Maar we willen niet stil staan”, zegt eigenaar Thijs Broekmans. “Als er modernere technieken zijn, maak ik daar graag gebruik van.” Afgelopen januari plaatste Beko Techniek de eerste vijf nieuwe ovens in Panningen; begin volgend jaar volgt de andere helft.

Door Linda van 't Land

Thijs Broekmans runt al ruim dertig jaar zijn bakkerij in Limburg. Op 1 januari 1989 nam hij het bedrijf van zijn vader over: één winkel en twee ovens. “Destijds zei ik dat ik wellicht wel wilde doorgroeien naar drie winkels”, glimlacht Thijs bij de herinnering. “Dat is een beetje uit de hand gelopen. Je vindt het brood en banket dat je maakt zó mooi, dat je het aan zoveel mogelijk mensen wilt laten zien en proeven. Ik vind het tot op de dag van vandaag geweldig om te doen.” En zo groeide Bakkerij Broekmans in de loop der jaren uit tot twintig winkels in vijftien verschillende plaatsen. Een groot deel van Noord-Limburg en zelfs een stukje Brabant wordt door Bakkerij Broekmans beleverd. “Er kwamen kansen voorbij in ons verzorgingsgebied”, verklaart Thijs. “En de trein moet toch blijven rijden.”

Nieuwe bakkerij, geen nieuwe ovens

In 1997 schaft Bakkerij Broekmans een eerste nieuwe roterende wagenoven van WP Haton aan. “Het was een oven met een uitstekende reputatie in de markt”, weet Thijs. “Een heel goede oven, waarmee we altijd een mooi en onderscheidend product hebben gebakken. Ik heb destijds twee nieuwe ovens gekocht en de rest gebruikt aangeschaft.” Bij de bouw van een nieuwe bakkerij in 2010 op het industrieterrein in Panningen krijgt Thijs van diverse kanten de vraag of hij geen nieuwe ovens in de gloednieuwe bakkerij wil plaatsen. Maar daar voelt hij niets voor. “Die ovens waren nog prima. En klanten willen iedere dag hetzelfde product krijgen: net zo mooi gebakken als voorheen. Dát moet je steeds opnieuw zien waar te maken. Opstarten vanuit een nieuwe bakkerij is wat dat betreft al uitdagend genoeg.”

Reviseren of vervangen

Ruim tien jaar later stond Thijs voor de keuze: de ovens nog een keer helemaal laten opknappen – of toch vervangen. “Ze konden nog best een paar jaar mee, maar we willen niet stilstaan. We hebben nog getwijfeld over de vraag welke ovens we zouden kiezen en natuurlijk oriënteer je je op de mogelijkheden en de kosten. Maar eigenlijk hadden we de beslissing al genomen: we wilden dezelfde roterende wagenovens van WP Haton als we al hadden, maar dan natuurlijk in het meest moderne jasje.” De lijnen met WP Haton zijn kort: het bedrijf zit letterlijk bij Bakkerij Broekmans om de hoek. Omdat Beko Techniek exclusief vertegenwoordiger is van WP in Nederland, hebben zij de ovens geleverd. Het gaat om de roterende wagenovens van WP type ROTOTHERM REC 1280: een mechanische oven waarbij een volle wagen deegproducten ineens in de oven wordt geladen. De warmte die wordt vrijgegeven via de sterke warmtewisselaar wordt door de circulatieturbine via zijwandkanalen rechtstreeks in de bakruimte gestuurd en aan de andere zijwand terug opgezogen. Door de snelle impact van warmte krijgt het product een snelle sluiting en wordt het vocht binnen gehouden. Hierdoor houden krokante producten een lange versheid.

Beko Techniek verzorgt service en onderhoud van alle ovens en heeft deze ook bij Bakkerij Broekmans geïnstalleerd. “Dat is allemaal prima verlopen”, aldus Thijs. “We hebben in januari vijf nieuwe ovens laten plaatsen en die dag meteen twee nieuwe laten meedraaien om alles waar te kunnen maken. De monteur van Beko Techniek die ons heeft helpen opstarten is gebleven tot de eerste broden uit de oven kwamen. En natuurlijk heeft hij het allereerste brood mee naar huis gekregen! Het was allemaal goed voorbereid en is zeer voorspoedig verlopen.”

De volgende vijf ovens worden begin volgend jaar geplaatst – of zoveel eerder als mogelijk is. “Ik wil dit jaar ook nog een paar winkels verbouwen”, grinnikt Thijs. Dat er nu vijf oude ovens en vijf nieuwe ovens naast elkaar staan, is eigenlijk best handig. “Een klant wees ons erop dat het brood iets donkerder was dan anders. We hebben het brood met dezelfde receptuur op dezelfde wijze in een oude en in een nieuwe oven gebakken en ontdekten dat de baktijd in de nieuwe ovens inderdaad iets korter kan. Door ze naast elkaar te laten draaien, kunnen we goed vergelijken.”

Computergestuurd

Thijs is blij met de nieuwe ovens. “Optisch en baktechnisch voldoen ze helemaal aan de verwachtingen. De ovens zijn mooi en netjes afgewerkt. Eventueel toekomstige service is gemakkelijker, doordat je beter bij diverse onderdelen kunt. Ook het touchscreen waarmee je de computer bedient, werkt geweldig. We kunnen daarmee per oven de stoomdosering, bakcurve, nachtstart en automatische bediening van de schuiven besturen. Daarnaast kunnen we honderdvijftig verschillende bakprogramma’s instellen, die elk in tien bakstappen zijn onder te verdelen. Voor elke bakstap kun je aangeven hoeveel stoom je erbij wilt, op welk percentage de schuif open moet staan, wat de temperatuur moet zijn en hoeveel seconden de bakstap mag duren.” Thijs heeft bovendien een gasmeter per oven laten aanbrengen. “Per charge kan ik zien hoeveel gas ik verbruik. Nieuwe ovens werken uiteraard zuiniger, maar je hebt natuurlijk altijd energie nodig om brood te bakken. Toch scheelt het op tien ovens uiteindelijk best wel. Het zijn vele broodjes die de omzet moeten maken.”


Familiebedrijf blijft voortbestaan

Ook na honderdvijftig jaar blijft Bakkerij Broekmans voorlopig binnen de familie. De opvolging is inmiddels aan boord: Thijs’ drie kinderen Nicole, Bram en Hélène zijn ingestapt om het bedrijf gezamenlijk voort te zetten. Vijf jaar nemen ze de tijd voor het overnameproces. “Een aparte gewaarwording”, noemt Thijs de komst van zijn kinderen in het bedrijf. “Ik kon niet altijd met mijn vader door één deur en ook met mijn kinderen zit ik niet altijd op één lijn. Dat hoort erbij. Ik wil ze kansen en mogelijkheden geven. Ook onderling verschillen ze nog weleens van mening. Maar dat is goed: het houdt hen scherp. Ik vind het fantastisch dat dit bedrijf ook na anderhalve eeuw nog steeds in de familie blijft.” Broekmans koos voor dezelfde roterende wagenovens van WP Haton als ze al hadden, maar dan in een modern jasje. ‘Optisch en baktechnisch voldoen de ovens helemaal aan de verwachtingen’.

Interesse in ovens?

Hebt u na het lezen van dit artikel interesse voor ovens uit het assortiment van Beko-Techniek? Neem dan gerust contact op of bekijk hier ons aanbod.

Beko-Techniek | Simon Stevinstraat 4 | 6603 BD Wijchen
E-mail: bg@beko-techniek.nl | Telefoon: 024-6486288

 


Terug naar overzicht