Bakker Niek Kaptein

05 mei 2018 |

Vervangingsinvestering van RVS
Bakker Niek Kaptein plaatst nieuwe grootbroodset van WP Haton

Toegegeven, in de op één na duurste gemeente van Nederland als het om wonen gaat, koop je er geen appartement voor. Maar de compleet nieuwe deegverwerkingsset voor grootbrood van WP Haton is voor Bakker Niek Kaptein uit Wassenaar wel een flinke investering. Een vervangingsinvestering die desondanks met liefde is gedaan.
“We zijn en blijven klaar voor de toekomst.”


“De meeste inwoners van Wassenaar willen geen exclusieve patisserie”, verklaart bakker Niek Kaptein de populariteit van zijn carrotcake en brownies. “Ze eten buiten de deur al zo vaak ganzenlever of macarons. Als ze in het weekend thuis zijn, kiezen ze gewoon voor lekkere krentenbollen en tompouces.” En hij kan het weten. Bijna vijftig jaar lang runt hij samen met zijn vrouw een bakkerij met twee winkels in het luxueuze villadorp onder de rook van Den Haag. Het bedrijf kwam in 1946 als Friese bakkerij in handen van zijn vader. Twee jaar geleden is de zaak overgenomen door zoon Jeroen, die al langere tijd meewerkt in het bedrijf, en zijn vrouw Linda.Heel wat halfjes wit
Door de jaren heen is Bakker Niek Kaptein met de tijd meegegaan. De winkels zijn regelmatig opnieuw ingericht en ook in de bakkerij wordt geïnvesteerd. Een van de laatste investeringen is niet gering: een compleet nieuwe deegverwerkingsset voor grootbrood. “Zo’n investering trek ik niet uit mijn achterzak”, bekent Jeroen Kaptein eerlijk. “Het zijn heel wat halfjes wit”, lacht ook zijn vader. “Maar zo nu en dan moet je gewoon machines vervangen.
De vorige grootbroodset stond er sinds eind jaren tachtig en was allang afgeschreven. Hij begon hier en daar te roesten en de mandjes werden slechter. Dan ontkom je er op zeker moment niet meer aan.”

Niek wil graag vasthouden aan het merk WP Haton, omdat hun bollenkast hem altijd uitstekend is bevallen. “WP Haton is het A-merk in deegverwerking”, vindt hij. “Ik heb me best lang op de aanschaf van een nieuwe grootbroodset georiënteerd”, vertelt zoon Jeroen. “Mijn vader werkte altijd rechtstreeks met de monteurs van Haton en wilde per se hun serviceniveau handhaven. Daardoor was het even zoeken naar de juiste verkopende partij.” Verkoopadviseur Rob van Dommelen, werkzaam bij Beko Techniek, glimlacht. “Niek zette aanvankelijk zijn hakken in het zand bij Beko. Hij moest er echt nog een gevoel bij krijgen. Gelukkig is hij inmiddels overtuigd. En terecht!
Beko Techniek heeft WP Haton al heel lang in het pakket: eerst onder private label, sinds enkele jaren weer onder de naam WP Haton. We hebben bovendien ruim twintig monteurs op de weg, die bij een storing vaak binnen een uur ter plaatse zijn. Ook al is het middenin de nacht.”Circulatieklima houdt deeg soepel
Trots toont Jeroen de nieuwe grootbroodset. Vooraan is de WP Haton deegafmeetmachine B 300 type 1500 geplaatst, die in twee fasen de precieze hoeveelheid deeg afmeet. In de aanzuigkamer wordt bij benadering de gewenste hoeveelheid deeg aangezogen, waarna het precieze deeggewicht in de meetkamer wordt afgemeten. Via een transportband belandt het deeg in de WP Haton kegelopboller type CR 59-M en daarna in de bollenrijskast WP Haton BIP-72-E met een bruto-inhoud van 360 stuks, waar je door de luifel van plexiglas de deegstukken ziet hangen. “Mooi hè?”, wijst Jeroen aan.
“Zo kun je het gehele proces volgen.”

“Het mooie is dat je bij deze grootbroodset verschillende charges tegelijkertijd kunt invoeren, met ieder hun eigen rijstijd”, laat Rob van Dommelen op het touchscreen zien. “Zodra er een nieuwe charge brood bij de opmaker aankomt, laat de machine een geluid horen. Zo weet je als bakker dat er nieuw brood aankomt, dat je bijvoorbeeld op andere wijze moet decoreren.” De uitvoer van deegstukken op de WP Haton opmaker type BM 51-B is in tijd regelbaar, zodat er voldoende tijd is om bijvoorbeeld tijgerpap of pitten en zaden op het deeg aan te brengen. Rob prijst ook de circulatieklima in de rijskast. “Warmte en vocht worden op een heel laag tempo ingeblazen en afgezogen. Hierdoor blijft het deeg soepel en krijgt geen huidje. Het deeg behoudt een heel fijne structuur.”Betrouwbare service
Vader en zoon Kaptein kijken met een goed gevoel terug op hun vervangingsinvestering. “Er is feitelijk niet veel veranderd, want we hadden precies zo’n grootbroodset staan. Maar natuurlijk is de machine qua techniek verbeterd in de achterliggende jaren. Dat levert ons vooral veel gebruiksgemak op.” “En alles is van roestvrij staal”, zegt Niek genietend. Onlangs was hij op bezoek bij een Belgische bakker, waar zelfs de muren van RVS waren. “Práchtig…”.

Ook zijn de bakkers uit Wassenaar tevreden over de contacten met Beko Techniek. “Als ik ’s nachts bel, dan moét er een monteur komen”, vindt Niek. “We hebben onze nieuwe bollenkast pas anderhalve maand, dus dat is gelukkig nog niet aan de orde geweest. Maar ik vertrouw erop dat dergelijke service bij Beko in goede handen is. En qua techniek is het gewoon altijd goed. Beko Techniek is een grote partij in de markt: dat maakt op mij een betrouwbare indruk. Wij zijn met deze aanschaf weer helemaal klaar voor de toekomst.” Want dat Jeroen en Linda met hun inmiddels vierjarige zoon wellicht al een vierde generatie hebben veilig gesteld, doet Niek Kaptein glunderen. “Hij mag alles worden wat hij wil – als hij maar bakker wordt.”
(fotografie: Bakkers in Bedrijf)

Terug naar overzicht