- 024 648 62 88
- Serviceportal
- Webshop
Ik wist dat ik tijd moest leren winnen
Bakon Nano Ultrasonic Slicer uitkomst bij personeelsgebrek
Gemak, precisie en een strak gebaksassortiment in allerlei vormen en maten: daarvoor zorgt de Bakon Nano Ultrasonic Slicer met één druk op de knop. Voor kleinere en middelgrote bakkers die met personeelstekorten kampen is de aanschaf van deze machine via Beko Techniek een uitkomst gebleken. “Als ondernemer wist ik dat ik tijd moest leren winnen. Deze machine had ik tien jaar eerder willen hebben.”
tekst: Linda van ’t Land
De van oorsprong Friese bakker Hendrik Schaap, eigenaar van Bakkerij Schaap met in totaal vier winkels in Emmeloord, Marknesse en Vollenhove, had al heel lang een oogje op de Bakon Nano Ultrasonic Slicer. “We verkopen veel gebak in onze winkels en maken hier bijvoorbeeld ook de Blokzijler Brok: een typische koek voor de Noordoostpolder, die een kruising is tussen speculaas en kruidkoek. Al die koek en het gebak moet worden gesneden, wat veel tijd kost. Ik zat al een poosje op een break-evenpoint: wel of niet aanschaffen? De investering is fors en moest natuurlijk wel rendabel zijn.” Toen er ruim een jaar geleden een demomodel, dus een nog vrijwel ongebruikte machine, op de markt kwam, hapte Schaap direct toe. “Ik had op dat moment nog niet alle dagen werk voor de snijmachine, maar ik wist dat je er ook andere dingen op kunt snijden en wilde er toch voor gaan. Nu, een jaar later, kunnen we de ultrasoonsnijder niet meer missen in het bedrijf.”
Snel en precies
De Bakon Nano Ultrasonic Slicer is een snijmachine die kan worden ingezet voor het snel, precies en gestandaardiseerd snijden van rechthoekige en ronde producten in verschillende maten en vormen met een maximale hoogte van 65 millimeter. Het product dat gesneden moet worden wordt handmatig op de snijplaat gezet, op bakplaten van maximaal 60 bij 40 centimeter. De machine wordt vervolgens gestart door op de startknop te drukken, waarna het product automatisch in de exacte snijpositie onder de snijkop met snijblad wordt geplaatst. De precisie wordt bereikt door een nauwkeurige verplaatsing van de snijtafel in X- en Y-richting, zodat elke gewenste portie kan worden gesneden. De machine is voorzien van een hoogwaardig titanium snijblad en een mesreinigings- en wasunit.
Diverse vormen
Ook Auke-Jacob van der Bijl, mede-eigenaar van Bakkerij van der Bijl in Kollum met zes winkels en binnenkort een eigen ijssalon in Friesland, is zeer enthousiast over de aanschaf van de Bakon Nano Ultrasonic Slicer. “Dit apparaat hadden we tien jaar eerder moeten hebben, zeker omdat we hier heel veel Oranjekoek verwerken. Alles in de bakkerij draait nu om deze snijmachine. We hebben niet alleen in de machine zelf, maar ook in bakplaten van 60 bij 40 centimeter geïnvesteerd en in aluminium bakken, waarin we onze slagroomtaarten maken. Zo kunnen we al onze gebaksoorten door deze machine laten snijden. De appeltaarten worden uiteraard in punten gesneden, maar we kunnen ook voor rechthoekige vormen, vierkantjes of ronde vormen kiezen. Het ligt er maar net aan wat bij het gebak past. We kiezen heel bewust voor verschillende vormen en afmetingen, omdat dat mooier staat in de vitrine. Ons hele gebaksassortiment ziet er nu superstrak uit.”
Personeelstekort
Het gebrek aan personeel is voor beide bakkerijen een belangrijke reden geweest om de ultrasoonsnijder aan te schaffen. “Bij ons wordt de machine inmiddels dagelijks gebruikt en dat scheelt me zeker dertig arbeidsuren per week”, aldus Schaap. “Ik had gerekend op een terugverdientijd van vijf jaar, maar inmiddels weet ik dat we de machine binnen twee jaar hebben terugverdiend. Ik had niet zonder deze snijmachine gekund met de huidige krapte op de arbeidsmarkt. En het mooie is: je hebt geen speciaal opgeleid personeel nodig om de machine te bedienen. Iedereen kan platen in de machine plaatsen en op de startknop drukken.” Ook Van der Bijl heeft voor de machine gekozen vanwege een nijpend personeelstekort: “Ik denk dat we op jaarbasis één à anderhalve kracht minder nodig hebben in de bakkerij.”
Rendement
Bakkerij Schaap heeft eveneens geïnvesteerd in bakplaten van 60 bij 40 centimeter. “Daarop produceren we nu alles wat er gesneden moet worden: koek, mokka en slagroomgebak, plaatcake, bavaroisegebak en Harde Wener bodems, maar bijvoorbeeld ook het marsepein voor de vullingen in onze bonbons, de Friese dúmkes en de Oranjekoek die ik als Friese bakker nog altijd maak. In dertig minuten snijden we zo 25 bakplaten weg. Twee appeltaarten van twaalf punten worden in twintig seconden in kaarsrechte punten gesneden. Die snelheid en die precisie: dat red je nooit met de hand. De messen zijn vlijmscherp, maar de machine is uitstekend beveiligd. Als je ook maar met een vingerkootje in de buurt komt, staat alles stil.” Beide bakkers geven aan dat je met de machine moet leren werken. “Het is zeker wennen. Maar als je de machine eenmaal begrijpt en er werk voor hebt, is deze ultrasoonsnijder van Bakon een uitkomst. De snijmachine wordt nooit ziek en je kunt zeer rationeel produceren: dat doet wonderen voor je rendement.”
Bron: Bakkers in Bedrijf | 26 april 2024
Tekst Linda van 't Land
Fotografie Bakkers in Bedrijf