Gas of toch elektrisch?

28 september 2022 |

Schone energie, zonnepanelen en elektrisch verwarmde ovens. In de bakkerijbranche zijn het veelbesproken onderwerpen. Hoe haalbaar is het allemaal? Wat zijn de voordelen en nadelen? En wat komt er bij een overstap naar een elektrische installatie kijken?

 

Gas of elektrische ovens, wat zou jij als bakker doen?

Albert: “In een ideale wereld waarin we alle energie kunnen opwekken met wind, zonnepanelen en andere schone energiebronnen zou ik zeggen elektrisch. Helaas zijn we daar nog niet. Gas is vooralsnog goed-koper. Stel je investeert als bakker in zonnepanelen, dan moet je daarnaast ook een accu aanschaffen. De zon levert de energie op een ander moment dan de bakkerij het nodig heeft.”  

Toch zijn er ook bakkers die de overstap wél maken...

Richard: “Dat klopt, het hangt af van de bakker en de situatie. Voor een (banket)bakkerij die toch al op het punt staat te investeren in nieuwe ovens, bieden elektrisch verwarmde ovens en zonnepanelen veel uitkomst. Zij bakken overdag en profiteren direct van zonne-energie.”Albert: “Ik denk dat de keus afhankelijk is van het type bakker, de geografische locatie en andere bedrijfsspecifieke zaken. Stel, je bakkerij zit in Limburg of Brabant. Daar zit het elektriciteitsnet op dit moment vol. Of je switcht van gas naar elektriciteit en komt er vervolgens achter dat je niet meer capaciteit krijgt. Dan kom je in de knel.”

Wat zijn de voordelen van een  elektrisch verwarmde oven?

Richard: “In een elektrisch verwarmde oven is geen brander aanwezig. Dat betekent dat keuringen en jaarlijks  onderhoud aan de brander niet nodig zijn. Niet alleen de onderhoudskosten zijn fors lager, ook de installatiekosten zijn minder hoog. Er hoeft immers geen schoorsteen aangelegd te worden. Daarnaast hebben elektrisch verwarmde ovens een rustige bakaard.”

Hoe ziet een investering in elek-trisch verwarmde ovens er uit?

Richard: “Veel bakkers kiezen voor  1 à 2 elektrisch verwarmde ovens in  combinatie met efficiënte gasovens, die ruim 25% energiezuiniger zijn ten opzichte van oudere generatie gasovens. Dat loont direct! Daarnaast moet er ook geïnvesteerd worden in zonnepanelen en scherp geprijsde stroom. Hiervoor schakelen we de expertise van Kobespa in.”


Op wat voor manier helpt Kobespa bakkers bij hun groene transitie?

Albert: “Als intermediair in het web van de energiemarkt hebben wij veel kennis en kunde op het gebied van overstappen op duurzame energie.  Wij helpen met de aankoop van zonnepanelen en het afsluiten van een contract bij een energieleverancier. We houden de markt nauwlettend in de gaten, zodat we bakkers kunnen voorzien van het juiste advies.”

Kunnen bakkers rekenen op subsidies als ze investeren in een elektrische oven?

Albert: “Jazeker. Bakkers die investeren in een elektrisch verwarmde oven, CO2- reductie binnen het bedrijf, duurzameenergie of andere energiezuinige technieken komen in aanmerking voor de EIA-regeling, ook wel de ‘Energie Investeringsaftrek’ genoemd.”

Gas of elektrisch wat raden jullie bakkers onderaan de streep aan?

Albert: “Uiteindelijk zullen we allemaal de overstap naar volledig duurzame, schone energie moeten maken. Maar in die wereld leven we nog niet. Anno 2022 is het geen kwestie van gas óf elektrisch, maar gas én elektrisch.” 

 

Artikel uit RISE 2022 editie 3

Terug naar overzicht

Bekijk ook: