Bakkerij van Mook

01 mei 2026 |

' Met moderne techniek terug naar de basis'

Van Mook kiest voor Bekorotatie en Bekostone

Van Mook de Echte Bakker in Nistelrode groeit. Daarbij horen een nieuwe winkel, een grotere bakkerij en sinds dit jaar ook compleet nieuwe ovens, geleverd door Beko Techniek. Van Mook is blij met de nieuwste aanwinsten in zijn bedrijf. “De Bekostone is eigenlijk een oven van vroeger met de techniek van nu. Ik breng hiermee mijn producten terug naar de basis, maar vergroot tegelijkertijd mijn efficiëntie. Precies wat ik zocht.” In 2008 nemen Michel en Karin van Mook een brood- en banketbakkerij in Nistelrode over, die zij al snel stevig op de kaart zetten. “We maken een breed assortiment en bieden per seizoen veel wisselende producten aan”, vertelt Van Mook. “Ons streven is de klant steeds weer te verrassen.” Inmiddels is de omzet ruimschoots verdubbeld en is het personeelsbestand van 9 naar 22 medewerkers gegroeid. Direct bij de start van het bedrijf in 2008 is de winkel ingrijpend verbouwd en een groot deel van de inventaris vernieuwd. Ook de productieruimte blijkt al snel aan vervanging toe. “Het pand bood al de ruimte, er moest alleen wel ingrijpend worden verbouwd. Waar nu de koeling zit, stonden voorheen paarden!” In de zomer van 2014 wordt de reeds bestaande ruimte grondig aangepakt. De bakkerij groeit van 60 naar 180 vierkante meter, vloeren en wanden worden vervangen en ook de dertig jaar oude ovens moeten uiteindelijk het veld ruimen. “We hebben alles stapsgewijs uitgevoerd en konden in de oude ruimte blijven produceren totdat in de nieuwe bakkerij alles gereed was”, vertelt de Noord-Brabantse bakker. Begin 2015 plaatst Beko Techniek de nieuwe ovens: tweemaal een Bekostone, type SO 120/6 en een Bekorotatie, type RA 120.

Bakken op stenen vloer
“We deden al veel zaken met Beko Techniek”, aldus Van Mook. “Ze hebben ons bijvoorbeeld ook een bollenkast, langmaker, snijmachine en desemketel geleverd. Ik heb voor hun ovens gekozen vanwege de flexibiliteit die ik daarmee kan bereiken. Ik wil steeds meer producten op de stenen vloer bakken en dat kan in de Bekostone, zonder dat je elk koppel in je handen hoeft te nemen. Je rijdt de hele kar naar binnen en zodra de deur sluit, zakt de vloer van de oven en daarmee ook de kar. Hierdoor liggen de koppels of bakplaten direct op de vloer, wat voor een betere warmteoverdracht en dus een puurdere smaak van je product zorgt.”

Ook John Verploegen, adviseur bij Beko Techniek, is laaiend enthousiast over de Bekostone. “Deze oven met zwevend gemonteerde stenen vloeren biedt bij laden en lossen van producten het gemak van een rotatieoven, maar heeft tegelijkertijd toch die stenen vloer. Voorheen moest Michel daar alles handmatig inschieten, nu plaatst hij twaalf bakplaten tegelijk in de oven.” Verploegen vertelt dat Beko Techniek nauw samenwerkt met Brouwer Oventechniek uit Nijverdal. “Al onze ovens zijn dus ‘made in Holland’ en worden in eigen beheer gebouwd. De firma maakt bovendien niet alleen de ovens voor ons, maar heeft bijvoorbeeld voor Bakkerij Van Mook ook de groot- en kleinbroodwagens, narijskasten, afzuiginstallatie, broodkoppels en ovenkarren geleverd. Doordat we dit alles op één adres laten maken, is het perfect op elkaar afgestemd.” Ook Van Mook roemt het ervaren familiebedrijf. “De eigenaren zijn zelf, net als Beko Techniek, ’s nachts aanwezig als de nieuwe ovens worden geplaatst. Die betrokkenheid vanuit leverancierskant waardeer ik zeer.”

Onderscheidend vermogen
Van Mook is van plan in de toekomst nog veel meer gebruik te maken van de mogelijkheden die zijn nieuwe ovens bieden. “Het hoeft niet per se om nieuwe producten te gaan. Onze banketproducten bakten we voorheen in een rotatieoven, maar nu steeds vaker in de Bekostone. Door de natuurlijke warmte die door heet water wordt gegenereerd, bakt het rustiger. En dát proef je! We willen ook graag wat we voorheen in bussen bakten, straks rechtstreeks op de stenen vloer bakken. Zelfs een flinterdun bakpapier of een siliconenmat is namelijk van invloed op smaak. Een brood dat direct op de vloer wordt gebakken, ligt dichter bij de basis. En daar ligt nou precies het onderscheidend vermogen van ons ambacht.”

Liever relatie dan klant
Van Mook is vol lof over de samenwerking met Beko Techniek, ook ná de levering van zijn ovens. “Iedere verandering in een bakkersbedrijf vraagt om bijsturen en aanscherpen van recepten en procedures. Beko Techniek helpt ons daarbij met raad en daad. Samen werken wij aan optimale kwaliteit van ieder bakproduct.” Hij legt uit waarom hij uiteindelijk voor Beko Bakkerij Techniek heeft gekozen: “Het product en de prijs moeten goed zijn. Maar je wilt er ook een fijn gevoel bij hebben. De keuze voor een partij bij een grote investering als deze is een combinatie van die drie factoren.” Verploegen luistert tevreden toe. “Een goede begeleiding van onze klanten, zowel tijdens het aankoopproces als daarna, vinden wij vanuit Beko Techniek zeer belangrijk. Wij hebben namelijk liever een relatie dan een klant. Daarom verkopen wij datgene wat de klant nodig heeft en niet wat wij hebben staan.”

Foto's door Oscar van der Wijk fotografie

Terug naar overzicht