Decoratie-tools by Frank Haasnoot

16 november 2020 |

Met de decoraties-tools van patissier/ chocolatier Frank Haasnoot wordt dit een peulenschil. Zijn innovatieve 'comb' versnelt het maakproces en voorziet je van de mooiste huisgemaakte decoraties.

 

We spreken Frank Haasnoot in het Bakery Institute aan de Zaan in Zaandam. In de oude Verkadefabriek geeft hij masterclasses. Vandaag demonstreert Frank een tool die hij maakte om zijn werk als chocolatier te vereenvoudigen. Deze 'combs' zijn ideaal voor het maken van chocolade decoraties. Frank gebruikte die al in de begintijd van zijn carrière, toen hij zich vooral toelegde op het maken van decoraties. "Later, toen ik mijn workshops gaf, bleek er veel interesse te zijn uit het bakkersvak", vertelt hij. "De cursisten zagen mij werken met de 'combs' , en vroegen zich af hoe ze daaraan konden komen."

 

Acht decoraties tegelijk
Anno 2020 is die vraag simpel beantwoord: de combs zijn exclusief verkrijgbaar bij Beko Techniek. Ze zien eruit als een hark van roestvrijstaal, met een handvat en acht voorgevormde tanden. Die tanden zijn er in verschillende designs: van veertjes en bloemblaadjes tot herfstachtige boombladeren. "Omdat elke comb circa 8 tanden heeft, kun je daar in korte tijd meer decoraties mee maken", legt Frank uit. "Voorheen deden we dit met een enkel mesje. Die doopten we dan eerst in de chocolade, voor één afdruk en dus ook één decoratie. Nu doop je met een één comb acht 'mesjes' in de chocolade, waarna je een afdruk maakt op plastic folie. Dat zijn 'stempels' in de vorm van een blaadje, bloem of ander design. Die worden binnen een aantal uren hard en kun je eventueel ook kromtrekken, voor de mooiste decoraties in 3D". 

Ambachtelijk en origineel
Inmiddels zijn er zo'n vijftien combs in de diverse ontwerpen verkrijgbaar. Met het oog op de feestdagen zijn vooral de '(holly) leaf combs', met dennenblaadjes als tanden, populair. Regelmatig verscheept Frank pallets met combs naar Azië en het Midden- Oosten. Zijn tool is met name zo populair omdat je daarmee als patissier en banketbakker het ambachtelijke verschil kunt maken. Frank: "De meeste kant- en- klare decoraties zijn 2- dimensionaal en zien er robuust uit, om de reis van fabrikant tot bakker te kunnen overleven. Alles bij elkaar zijn ze weinig origineel. Maak je jouw decoraties zelf, en gebruik je deze tool, dan kun je veel verfijnder te werk gaan. Daarnaast kun je variëren met gebogen en gekrulde decoraties, die je vrijwel nergens anders ziet."

Luxe Kerstaartje
Frank voegt de daad bij het woord door een feesttaartje van chocolade te versieren met groene dennenblaadjes. de groene kleur komt van een natuurlijk spinazie-extract. Met poedersuiker en rode besjes geeft hij zijn taartje een echte kerst-look. De verfijnde decoraties zijn als de spreekwoordelijke kers(t) op de taart en vergroten de luxegraad van het feestelijke banket. "Veel bakkers zouden hier normaal gesproken voor terugdeinzen", zegt Frank. Omdat het op de ouderwetse manier te bewerkelijk is om alle blaadjes te maken. Maar met deze tool werk je vele malen sneller en wordt het wel heel gemakkelijk om het verschil te maken."

 

Terug naar overzicht

Bekijk ook:

23 FEBRUARY 2022
25 DECEMBER 2021
04 OCTOBER 2021